Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto z truskawkami i kisielem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste ucierane ciasto z kisielem truskawkowym i truskawkami.
3.67
z
6
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
50
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
20
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
15
Kalorie
220
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 23-24 cm.
Składniki
składniki na ciasto z kisielem i truskawkami
125
g
margaryny
( Palma firmy Bielmar)
4
białka
(z jajek rozmiar L)
4
żółtka
200
g
cukru
((1 szklanka) )
300
g
mąki pszennej
((2 szklanki) )
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
3
kisiele
(truskawkowe - bez cukru - opakowanie na pół litra wody)
250
ml
mleka
(albo do konsystencji)
ok 300
g
truskawek
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z kisielem i truskawkami
Żółtka utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę.
4 żółtka,
200 g cukru
Margarynę rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia.
125 g margaryny
Mąkę pszenną zmieszaj z kisielami i proszkiem do pieczenia.
300 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 kisiele
Do żółtek dodaj trochę mleka, a następnie dodawaj na zmianę część mąki, mleka i rozpuszczonej margaryny.
250 ml mleka
Białka ubij na sztywną pianę i w dwóch porcjach dodaj do ciasta - delikatnie wymieszaj łyżką.
4 białka
Jeśli ciasto wydaje ci się zbyt gęste, to możesz dodać trochę mleka.
Przelej ciasto do tortownicy o średnicy około 24 cm.
Na wierzchu ułóż przekrojone truskawki.
ok 300 g truskawek
Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
220
kcal
Weglowodany:
32.6
g
Białko:
4.7
g
Tłuszcz:
8.7
g
Błonnik:
1
g
Słowa kluczowe
ciasto kisielowe, ciasto z kisielem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!