Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Ciasteczka z borówkami
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, proste i szybkie ciasteczka z borówkami - pokochają je dzieci!
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
10
minut
Czas całkowity
30
minut
Danie
Ciasteczka
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
20
Kalorie
188
kcal
Składniki
ciasteczka
150
g
cukru
(2/3 szklanki)
110
g
masła
miękkiego
120
g
serka mascarpone
1
jajko
rozmiar L
375
g
mąki pszennej
(2,5 szklanki)
1
łyżeczka
sody
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
szczypta
soli
skórka z cytryny
sok
z połowy cytryny
150
g
borówek
- użyłam mrożone
lukier:
100
g
cukru pudru
3
łyżki
mleka
mniej więcej - do konsystencji
1
łyżka
soku z cytryny
Instrukcja
Zmiksuj razem cukier, masło, serek mascarpone, sok i skórkę z cytryny.
150 g cukru,
110 g masła,
120 g serka mascarpone,
skórka z cytryny,
sok
Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
375 g mąki pszennej,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szczypta soli
Do masy maślanej wbij jajko i krótko zmiksuj, a następnie dosypuj mąki - na małych obrotach (na koniec masa będzie gęsta).
1 jajko
Dodaj borówki i zmieszaj (możesz też dać je na wierzch ciasteczek).
150 g borówek
Nabieraj łyżką porcje ciasta i tocz w rękach kulki.
Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Możesz je lekko rozpłaszczyć i ułożyć dodatkowe borówki na wierzchu.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10-12 minut - aż będą rumiane.
Zostaw do ostudzenia.
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i mlekiem - mleko dodawaj stopniowo.
Polej lukrem ciasteczka.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
188
kcal
Weglowodany:
28
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
7.5
g
Błonnik:
0.6
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!