Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Placki kefirowe z truskawkami
Wypieki Beaty
Przepis na proste placki na śniadanie z kefirem, truskawkami i kawałkami czekolady.
5
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
Czas wykonania
20
minut
Czas całkowity
35
minut
Danie
Placki
,
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
4
Kalorie
176
kcal
Składniki
300
g
mąki pszennej
(2 szklanki)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
400
g
kefiru
2
jajka
- użyłam rozmiar L
2
łyżki
cukru
200
g
truskawek
- pokrojonych w plasterki
50
g
czekolady
- użyłam czekoladowe kropelki
cukier puder
do posypania
Instrukcja
W jednej misce wymieszaj kefir, jajka i cukier.
400 g kefiru,
2 jajka,
2 łyżki cukru
W drugiej misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczeni
300 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
Dodaj pokrojone truskawki i czekoladę - wymieszaj.
200 g truskawek,
50 g czekolady
Dużą teflonową patelnię lekko posmaruj olejem - nakładaj ciasto razem z truskawkami i smaż po kilka minut z każdej strony.
Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem.
cukier puder
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
176
kcal
Weglowodany:
30
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
4
g
Błonnik:
1
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!