Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Gofry maślankowe
Wypieki Beaty
Przepis na proste gofry na maślance - idealne na śniadanie.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
Czas wykonania
5
minut
Czas całkowity
20
minut
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
10
Kalorie
123
kcal
Składniki
1
jajko
- użyłam L - białko i żółtko oddzielnie
30
g
cukru pudru
(1/4 szklanki)
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
40
g
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
(1/3 szklanki)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
sody
40
g
masła
rozpuszczonego
1
szklanka
maślanki
Instrukcja
Białko zmiksuj z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę.
W dużej misce zmieszaj mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sodę.
150 g mąki pszennej,
40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - masło, maślankę i żółtko.
40 g masła,
1 szklanka maślanki
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
Dodaj ubite białko i delikatnie połącz z ciastem.
Piecz gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
123
kcal
Weglowodany:
19
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
4
g
Błonnik:
0.5
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!