Gofry maślankowe
Gofry maślankowe pojawiły się już wcześniej na blogu, jednak nie byłam do końca zadowolona z tamtego przepisu.
Ostatnio wypatrzyłam nowy przepis na gofry na maślance (trochę podobny, ale inny), więc postanowiłam sprawdzić czy gofry wyjdą z niego bardziej chrupiące.
Niestety, mimo zmienionej gofrownicy (z której jestem mega zadowolona) i zmienionego przepisu gofry maślankowe dalej nie są tak chrupiące jak powinny.
Gofry po usmażeniu szybko miękną i nie pomaga nawet dłuższe ich smażenie.
Za to w smaku są super i bardzo mi przypadły do gustu, będę więc dalej szukać idealnego przepisu na gofry maślankowe :)
Przygotowałam gofry od razu z podwójnej porcji (przepis jest na około 10 gofrów), więc nie zjedliśmy ich od razu.
Potem podgrzałam je w piekarniku na funkcji grilla i wtedy były już mega chrupiące.
Nie wiem, może moja wspaniała gofrownica jest jednak za słaba na gofry na maślance i nie wypieka ich dostatecznie mocno :(
Spróbujcie i dajcie znać jak wam wyszły.
Gofry najlepiej jeść od razu po usmażeniu, wtedy są jeszcze chrupiące (po ostygnięciu zmiękną).
Ps. W cieście jest sporo spulchniaczy, więc gofry rosną jak głupie – lepiej więc wlać trochę mniej ciasta – mi pierwsza porcja wypłynęła bokiem ;)

Gofry maślankowe
Składniki
- 1 duże jajko - użyłam L - białko i żółtko oddzielnie
- 30 g (1/4 szklanki) cukru pudru
- 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 40 g (1/3 szklanki) skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 40 g rozpuszczonego masła
- 1 szklanka maślanki
Instrukcja
- Białko zmiksuj z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę.
- W dużej misce zmieszaj mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sodę.
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - masło, maślankę i żółtko.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
- Dodaj ubite białko i delikatnie połącz z ciastem.
- Piecz gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
Składniki Odżywcze
Nie jesteśmy zbyt wybredne co do gofrów i takie z owocami chętnie byśmy zjadły :D
:D