Gofry maślankowe
Przepis na gofry maślankowe idealne na śniadanie
Zapraszam dziś na pyszne i szybkie śniadanie a serwuję smakowite gofry. Te gofry przygotowałam na maślance i odrobinie rozpuszczonego masła. Maślanka nadała gofrom fajnego smaku oraz wilgotności. Takie gofry idealnie smakują podane ze słodkimi dodatkami. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Gofry maślankowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz testować nowe przepisy na gofry, to tym razem spróbuj takich zrobionych na maślance.
Gofry maślankowe przepis
Składniki
składniki na gofry maślankowe
- 1 białko ( – z jajka rozmiar L)
- 1 żółtko
- 30 g cukru pudru ((1/4 szklanki) )
- 150 g mąki pszennej ((1 szklanka) )
- 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej ((1/3 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 40 g masła (rozpuszczonego )
- 250 ml maślanki
Instrukcja
Jak zrobić gofry maślankowe
- Białko zmiksuj z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę.1 białko, 30 g cukru pudru
- W dużej misce zmieszaj mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sodę.150 g mąki pszennej, 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki – masło, maślankę i żółtko.40 g masła, 250 ml maślanki, 1 żółtko
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
- Dodaj ubite białko i delikatnie połącz z ciastem.
- Piecz gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Maślankowe ciasto na gofry – uwagi
Gofry maślankowe pojawiły się już wcześniej na blogu, jednak nie byłam do końca zadowolona z tamtego przepisu. Ostatnio wypatrzyłam nowy przepis na gofry na maślance na blogu Ósmy kolor tęczy (trochę podobny, ale inny), więc postanowiłam sprawdzić czy gofry wyjdą z niego bardziej chrupiące. Niestety, mimo zmienionej gofrownicy (z której jestem mega zadowolona) i zmienionego przepisu gofry maślankowe dalej nie są tak chrupiące jak powinny. Gofry po usmażeniu szybko miękną i nie pomaga nawet dłuższe ich smażenie. Za to w smaku są super i bardzo mi przypadły do gustu, będę więc dalej szukać idealnego przepisu na gofry na maślance.
Przygotowałam gofry od razu z podwójnej porcji (przepis jest na około 10 gofrów), więc nie zjedliśmy ich od razu. Potem podgrzałam je w piekarniku na funkcji grilla i wtedy były już mega chrupiące. Nie wiem, może moja wspaniała gofrownica jest jednak za słaba na gofry na maślance i nie wypieka ich dostatecznie mocno. Spróbujcie i dajcie znać jak wam wyszły. Gofry najlepiej jeść od razu po usmażeniu, wtedy są jeszcze chrupiące (po ostygnięciu zmiękną).
Ps. W cieście jest sporo spulchniaczy, więc gofry rosną jak głupie – lepiej więc wlać trochę mniej ciasta – mi pierwsza porcja wypłynęła bokiem ;) Wypróbujcie również koniecznie inne moje przepisy na gofry. Na blogu znajdziecie przepisy na gofry o wielu ciekawych smakach i przygotowane z różnymi dodatkami. Takich gofrów nie kupicie w żadnej budce!
Polecane przepisy na gofry
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne gofry idealne na śniadanie i przekąskę w ciągu dnia. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a dużo więcej znajdziesz na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Gofry maślankowe przepis
Zapraszam na prosty przepis na gofry idealne na śniadanie i słodką przekąskę w ciągu dnia. To ciasto na gofry zrobione z dodatkiem maślanki i masła mają doskonały smak. A ubite białko dodane do ciasta oraz soda sprawiają, że gofry pięknie rosną podczas smażenia i są fajnie puszyste. Podaj usmażone gofry na ciepło z ulubionymi dodatkami. Świetnie się tu sprawdzą świeże owoce, syrop klonowy, bita śmietana czy też sos czekoladowy. Zobacz mój przepis krok po kroku na gofry na maślance i przygotuj je dla swoich bliskich.