Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Gofry maślankowe

By |2018-02-09T14:08:43+00:002018 Styczeń 31st|Pancakes, Smażone, Śniadania|

Gofry maślankowe

 

gofry z maślanki

 

Gofry maślankowe pojawiły się już wcześniej na blogu, jednak nie byłam do końca zadowolona z tamtego przepisu.

Ostatnio wypatrzyłam nowy przepis na gofry na maślance (trochę podobny, ale inny), więc postanowiłam sprawdzić czy gofry wyjdą z niego bardziej chrupiące.

Niestety, mimo zmienionej gofrownicy (z której jestem mega zadowolona) i zmienionego przepisu gofry maślankowe dalej nie są tak chrupiące jak powinny.

Gofry po usmażeniu szybko miękną i nie pomaga nawet dłuższe ich smażenie.

Za to w smaku są super i bardzo mi przypadły do gustu, będę więc dalej szukać idealnego przepisu na gofry maślankowe 🙂

Przygotowałam gofry od razu z podwójnej porcji (przepis jest na około 10 gofrów), więc nie zjedliśmy ich od razu.

Potem podgrzałam je w piekarniku na funkcji grilla i wtedy były już mega chrupiące.

Nie wiem, może moja wspaniała gofrownica jest jednak za słaba na gofry na maślance i nie wypieka ich dostatecznie mocno 🙁

Spróbujcie i dajcie znać jak wam wyszły.

Gofry najlepiej jeść od razu po usmażeniu, wtedy są jeszcze chrupiące (po ostygnięciu zmiękną).

Ps. W cieście jest sporo spulchniaczy, więc gofry rosną jak głupie – lepiej więc wlać trochę mniej ciasta – mi pierwsza porcja wypłynęła bokiem 😉

 

szybkie gofry na maślance

 

gofry na maślance

 

gofry z maślanką

 

gofry maślankowe

 

gofry na maślance

 

Gofry maślankowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 10 gofrów.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 10
Składniki
  • 1 duże jajko - użyłam L - białko i żółtko oddzielnie
  • 30 g (1/4 szklanki) cukru pudru
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 40 g (1/3 szklanki) skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka maślanki
Wykonanie
  1. Białko zmiksuj z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę.
  2. W dużej misce zmieszaj mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sodę.
  3. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - masło, maślankę i żółtko.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  5. Dodaj ubite białko i delikatnie połącz z ciastem.
  6. Piecz gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 gofr Kalorie: 123 Tłuszcze: 4 g Węglowodany: 19 g Błonnik: 0,5 g Białka: 3 g

 

Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/02/01 at 09:49 - Reply

    Nie jesteśmy zbyt wybredne co do gofrów i takie z owocami chętnie byśmy zjadły 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: