Przepis na gofry maślankowe

gofry z maślanki


Gofry maślankowe pojawiły się już wcześniej na blogu, jednak nie byłam do końca zadowolona z tamtego przepisu.

Ostatnio wypatrzyłam nowy przepis na gofry na maślance (trochę podobny, ale inny), więc postanowiłam sprawdzić czy gofry wyjdą z niego bardziej chrupiące.

Niestety, mimo zmienionej gofrownicy (z której jestem mega zadowolona) i zmienionego przepisu gofry maślankowe dalej nie są tak chrupiące jak powinny.

Gofry po usmażeniu szybko miękną i nie pomaga nawet dłuższe ich smażenie.

Za to w smaku są super i bardzo mi przypadły do gustu, będę więc dalej szukać idealnego przepisu na gofry na maślance :)

Przygotowałam gofry od razu z podwójnej porcji (przepis jest na około 10 gofrów), więc nie zjedliśmy ich od razu.

Potem podgrzałam je w piekarniku na funkcji grilla i wtedy były już mega chrupiące.

Nie wiem, może moja wspaniała gofrownica jest jednak za słaba na gofry na maślance i nie wypieka ich dostatecznie mocno :(

Spróbujcie i dajcie znać jak wam wyszły.

Gofry najlepiej jeść od razu po usmażeniu, wtedy są jeszcze chrupiące (po ostygnięciu zmiękną).

Ps. W cieście jest sporo spulchniaczy, więc gofry rosną jak głupie – lepiej więc wlać trochę mniej ciasta – mi pierwsza porcja wypłynęła bokiem ;)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

szybkie gofry na maślance

gofry na maślance

gofry z maślanką

gofry maślankowe

gofry na maślance

Gofry maślankowe przepis do druku

gofry maślankowe

Gofry maślankowe

Wypieki Beaty
Przepis na proste gofry na maślance - idealne na śniadanie.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 10
Kalorie 123 kcal

Składniki

  • 1 jajko - użyłam L - białko i żółtko oddzielnie
  • 30 g cukru pudru (1/4 szklanki)
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 40 g masła rozpuszczonego
  • 1 szklanka maślanki

Instrukcja
 

  • Białko zmiksuj z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę.
  • W dużej misce zmieszaj mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sodę.
    150 g mąki pszennej, 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - masło, maślankę i żółtko.
    40 g masła, 1 szklanka maślanki
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Dodaj ubite białko i delikatnie połącz z ciastem.
  • Piecz gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 123kcalWeglowodany: 19gBiałko: 3gTłuszcz: 4gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!