Gofry maślankowe

 

gofry z maślanki

 

Gofry maślankowe pojawiły się już wcześniej na blogu, jednak nie byłam do końca zadowolona z tamtego przepisu.

Ostatnio wypatrzyłam nowy przepis na gofry na maślance (trochę podobny, ale inny), więc postanowiłam sprawdzić czy gofry wyjdą z niego bardziej chrupiące.

Niestety, mimo zmienionej gofrownicy (z której jestem mega zadowolona) i zmienionego przepisu gofry maślankowe dalej nie są tak chrupiące jak powinny.

Gofry po usmażeniu szybko miękną i nie pomaga nawet dłuższe ich smażenie.

Za to w smaku są super i bardzo mi przypadły do gustu, będę więc dalej szukać idealnego przepisu na gofry maślankowe :)

Przygotowałam gofry od razu z podwójnej porcji (przepis jest na około 10 gofrów), więc nie zjedliśmy ich od razu.

Potem podgrzałam je w piekarniku na funkcji grilla i wtedy były już mega chrupiące.

Nie wiem, może moja wspaniała gofrownica jest jednak za słaba na gofry na maślance i nie wypieka ich dostatecznie mocno :(

Spróbujcie i dajcie znać jak wam wyszły.

Gofry najlepiej jeść od razu po usmażeniu, wtedy są jeszcze chrupiące (po ostygnięciu zmiękną).

Ps. W cieście jest sporo spulchniaczy, więc gofry rosną jak głupie – lepiej więc wlać trochę mniej ciasta – mi pierwsza porcja wypłynęła bokiem ;)

 

szybkie gofry na maślance

 

gofry na maślance

 

gofry z maślanką

 

gofry maślankowe

 

gofry na maślance

 

gofry maślankowe

Gofry maślankowe

Wypieki Beaty
Przepis na około 10 gofrów.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 10
Kalorie 123 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Białko zmiksuj z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę.
  • W dużej misce zmieszaj mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sodę.
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - masło, maślankę i żółtko.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Dodaj ubite białko i delikatnie połącz z ciastem.
  • Piecz gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 123kcalWeglowodany: 19gBiałko: 3gTłuszcz: 4gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!