Przepis na gofry maślankowe
Gofry maślankowe pojawiły się już wcześniej na blogu, jednak nie byłam do końca zadowolona z tamtego przepisu.
Ostatnio wypatrzyłam nowy przepis na gofry na maślance (trochę podobny, ale inny), więc postanowiłam sprawdzić czy gofry wyjdą z niego bardziej chrupiące.
Niestety, mimo zmienionej gofrownicy (z której jestem mega zadowolona) i zmienionego przepisu gofry maślankowe dalej nie są tak chrupiące jak powinny.
Gofry po usmażeniu szybko miękną i nie pomaga nawet dłuższe ich smażenie.
Za to w smaku są super i bardzo mi przypadły do gustu, będę więc dalej szukać idealnego przepisu na gofry na maślance :)
Przygotowałam gofry od razu z podwójnej porcji (przepis jest na około 10 gofrów), więc nie zjedliśmy ich od razu.
Potem podgrzałam je w piekarniku na funkcji grilla i wtedy były już mega chrupiące.
Nie wiem, może moja wspaniała gofrownica jest jednak za słaba na gofry na maślance i nie wypieka ich dostatecznie mocno :(
Spróbujcie i dajcie znać jak wam wyszły.
Gofry najlepiej jeść od razu po usmażeniu, wtedy są jeszcze chrupiące (po ostygnięciu zmiękną).
Ps. W cieście jest sporo spulchniaczy, więc gofry rosną jak głupie – lepiej więc wlać trochę mniej ciasta – mi pierwsza porcja wypłynęła bokiem ;)
Gofry maślankowe przepis do druku

Gofry maślankowe
Składniki
- 1 jajko - użyłam L - białko i żółtko oddzielnie
- 30 g cukru pudru (1/4 szklanki)
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 40 g masła rozpuszczonego
- 1 szklanka maślanki
Instrukcja
- Białko zmiksuj z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę.
- W dużej misce zmieszaj mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sodę.150 g mąki pszennej, 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki - masło, maślankę i żółtko.40 g masła, 1 szklanka maślanki
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
- Dodaj ubite białko i delikatnie połącz z ciastem.
- Piecz gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.