gofry z maślanki

Przepis na gofry maślankowe idealne na śniadanie

Zapraszam dziś na pyszne i szybkie śniadanie a serwuję smakowite gofry. Te gofry przygotowałam na maślance i odrobinie rozpuszczonego masła. Maślanka nadała gofrom fajnego smaku oraz wilgotności. Takie gofry idealnie smakują podane ze słodkimi dodatkami. Spróbuj koniecznie!

szybkie gofry na maślance

Gofry maślankowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz testować nowe przepisy na gofry, to tym razem spróbuj takich zrobionych na maślance.

gofry maślankowe

Gofry maślankowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste gofry na maślance – idealne na śniadanie.
4 z 4 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 10
Kalorie 123 kcal
Składniki

składniki na gofry maślankowe

  • 1 białko ( – z jajka rozmiar L)
  • 1 żółtko
  • 30 g cukru pudru ((1/4 szklanki) )
  • 150 g mąki pszennej ((1 szklanka) )
  • 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej ((1/3 szklanki) )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 40 g masła (rozpuszczonego )
  • 250 ml maślanki
Instrukcja
 

Jak zrobić gofry maślankowe

  • Białko zmiksuj z cukrem pudrem na gęstą i sztywną masę.
    1 białko, 30 g cukru pudru
  • W dużej misce zmieszaj mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i sodę.
    150 g mąki pszennej, 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki – masło, maślankę i żółtko.
    40 g masła, 250 ml maślanki, 1 żółtko
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Dodaj ubite białko i delikatnie połącz z ciastem.
  • Piecz gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 123kcalWeglowodany: 19gBiałko: 3gTłuszcz: 4gBłonnik: 0.5g
Słowa kluczowe ciasto na gofry z maślanką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
gofry na maślance

Maślankowe ciasto na gofry – uwagi

Gofry maślankowe pojawiły się już wcześniej na blogu, jednak nie byłam do końca zadowolona z tamtego przepisu.

Ostatnio wypatrzyłam nowy przepis na gofry na maślance na blogu Ósmy kolor tęczy (trochę podobny, ale inny), więc postanowiłam sprawdzić czy gofry wyjdą z niego bardziej chrupiące. Niestety, mimo zmienionej gofrownicy (z której jestem mega zadowolona) i zmienionego przepisu gofry maślankowe dalej nie są tak chrupiące jak powinny. Gofry po usmażeniu szybko miękną i nie pomaga nawet dłuższe ich smażenie. Za to w smaku są super i bardzo mi przypadły do gustu, będę więc dalej szukać idealnego przepisu na gofry na maślance.

Przygotowałam gofry od razu z podwójnej porcji (przepis jest na około 10 gofrów), więc nie zjedliśmy ich od razu. Potem podgrzałam je w piekarniku na funkcji grilla i wtedy były już mega chrupiące. Nie wiem, może moja wspaniała gofrownica jest jednak za słaba na gofry na maślance i nie wypieka ich dostatecznie mocno. Spróbujcie i dajcie znać jak wam wyszły.

Gofry najlepiej jeść od razu po usmażeniu, wtedy są jeszcze chrupiące (po ostygnięciu zmiękną).

Ps. W cieście jest sporo spulchniaczy, więc gofry rosną jak głupie – lepiej więc wlać trochę mniej ciasta – mi pierwsza porcja wypłynęła bokiem ;)

gofry z maślanką
gofry maślankowe
gofry na maślance

Polecane przepisy na gofry

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne gofry idealne na śniadanie i przekąskę w ciągu dnia. Tutaj polecam takie trzy przepisy, a dużo więcej znajdziesz na blogu. Serdecznie zapraszam.