Mam dla Was kolejny przepis na gofry, tym razem gofry na maślance.

Przepis znalazłam u Dorotki z Moich Wypieków, a liczne pozytywne komentarze zachęciły mnie do jego wypróbowania (zresztą trudno mi się oprzeć okazji zrobienia czegoś pysznego na śniadanie).

Gofry wychodzą bardzo smaczne, ale mam zastrzeżenia do ich kruchości – może to wina mojej gofrownicy (mam taką Philips Cucina 3 w 1), ale z kolei inne gofry wychodziły mi bardziej chrupiące. Mimo trzymania gofrów do wystygnięcia na kratce, to i tak potem zmiękły :(

Mimo wszystko myślę, że jeszcze kiedyś je upiekę – może muszę trochę przerobić przepis, aby bardziej współgrał z moją maszynką.

Spróbujcie sami i dajcie znać, jak Wam wyszły.

Porcję oryginalną zwiększyłam i wyszło mi 10 gofrów.

 

gofry z maślanki

gofry z maślanką

pyszne gofry na maślance

Gofry na maślance

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 10

Składniki
  

  • 1 szklanka plus dwie czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 raczej czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 szklanka maślanki (tak do pełna)
  • pół szklanki mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Instrukcja
 

  • W dużej misce zmiksuj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia, cukier, sól, maślankę, mleko, masło i żółtka.
  • W drugiej misce ubij na sztywno białka.
  • Dodaj białka w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Gofrownicę rozgrzej, delikatnie posmaruj olejem.
  • Nakładaj łyżką do zupy ciasto, piecz, aż gofry będą rumiane.
  • Po upieczeniu połóż na kratce z piekarnika, aby ostygły - jeśli ułożysz je ciepłe jeden na drugim, to szybko zmiękną.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!