gofry z maślanki

Przepis na gofry z maślanką

Dziś zapraszam na gofry w bardziej amerykańskim stylu, bo to gofry na maślance. Te gofry wychodzą fajne w smaku, a to zasługa nie tylko maślanki, ale również sporej ilości masła. Podajcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami, a otrzymacie pyszny posiłek.

gofry z maślanką

Gofry na maślance przepis krok po kroku

Jeśli lubicie pyszne słodkie gofry i możecie je jeść o każdej porze dnia, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na gofry.

gofry z maślanki2

Gofry na maślance przepis

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto na gofry z maślanką.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 40 minut
Składniki

składniki na gofry na maślance

Instrukcja
 

Jak zrobić gofry na maślance

  • W dużej misce zmiksuj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia, cukier, sól, maślankę, mleko, masło i żółtka.
    200 g mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 żółtka, 250 ml maślanki, 120 ml mleka, 75 g masła, 3 łyżki cukru, 1 szczypta soli
  • W drugiej misce ubij na sztywno białka.
    3 białka
  • Dodaj białka w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Gofrownicę rozgrzej, delikatnie posmaruj olejem.
  • Nakładaj łyżką do zupy ciasto, piecz, aż gofry będą rumiane.
  • Po upieczeniu połóż na kratce z piekarnika, aby ostygły – jeśli ułożysz je ciepłe jeden na drugim, to szybko zmiękną.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto na gofry z maślanką, gofry na maślance
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pyszne gofry na maślance

Gofry maślankowe – uwagi

Mam dla Was kolejny przepis na gofry, tym razem gofry na maślance.

Przepis znalazłam u Dorotki z Moich Wypieków, a liczne pozytywne komentarze zachęciły mnie do jego wypróbowania (zresztą trudno mi się oprzeć okazji zrobienia czegoś pysznego na śniadanie).

Gofry wychodzą bardzo smaczne, ale mam zastrzeżenia do ich kruchości. Może to wina mojej gofrownicy (mam taką Philips Cucina 3 w 1), ale z kolei inne gofry wychodziły mi bardziej chrupiące. Mimo trzymania gofrów do wystygnięcia na kratce, to i tak potem zmiękły.

Mimo wszystko myślę, że jeszcze kiedyś je upiekę – może muszę trochę przerobić przepis, aby bardziej współgrał z moją maszynką.

Spróbujcie sami i dajcie znać, jak Wam wyszły.

Porcję oryginalną zwiększyłam i wyszło mi 10 gofrów.

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na gofry – znajdziecie je tu w różnych smakach – zapraszam!

Polecane przepisy na gofry

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne domowe gofry o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: