Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Cynamonowe oponki z kruszonką
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i aromatyczne pieczone oponki cynamonowe.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
10
minut
Czas całkowity
30
minut
Danie
Deser
,
Oponki
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
18
Kalorie
220
kcal
Składniki
kruszonka:
100
g
cukru trzcinowego
(pół szklanki)
1,5
łyżeczki
cynamonu
mielonego
100
g
masła
rozpuszczonego
140
g
mąki pszennej
(niepełna szklanka)
oponki:
250
g
mąki pszennej
(dwie niepełne szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
3/4
łyżeczki
soli
1
łyżeczka
cynamonu
mielonego
1/4
łyżeczki
gałki muszkatołowej
mielonej
60
g
masła
rozpuszczonego
2
jajka
- użyłam rozmiar L
120
ml
mleka
(pół szklanki)
120
ml
jogurtu naturalnego
(pół szklanki)
130
g
cukru
(trochę ponad pół szklanki)
Instrukcja
Zmieszaj razem składniki kruszonki i odłóż na bok.
100 g cukru trzcinowego,
1,5 łyżeczki cynamonu,
100 g masła,
140 g mąki pszennej
W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki (poza cukrem).
250 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody,
3/4 łyżeczki soli,
1 łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki i cukier.
60 g masła,
2 jajka,
120 ml mleka,
120 ml jogurtu naturalnego,
130 g cukru
Dodaj mokre składniki plus do suchych i wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego lub grubego woreczka i wyciskaj porcje ciasto do foremki na oponki (jedno kółko).
Na wierzch nałóż kruszonkę i lekko ją dociśnij.
Piecz oponki w 180 stopniach przez około 10 minut - do suchego patyczka.
Ostrożnie wyjmij oponki na kratkę, a do formy nałóż kolejną porcję ciasta i piecz jak wyżej.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
220
kcal
Weglowodany:
30
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
9.5
g
Błonnik:
0.7
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!