Rodzynki wsyp do rondelka, zalej rumem, dodaj wodę (możesz najpierw dać połowę - jej ilość zależy od tego jak suche są rodzynki), podgrzej całość na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie w rodzynki - jeśli rodzynki dalej będą twardawe, to możesz dodać więcej wody.
350 g rodzynek, 100 ml rumu, 50 - 100 ml wody
Rodzynki ostudź, a następnie zmiksuj blenderem mniej więcej 2/3 rodzynek na mus.
Masło utrzyj z cukrem, dodaj zmiksowane rodzynki i zmiksuj.
200 g masła, 150 g cukru trzcinowego, 350 g rodzynek
Dodaj pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj.
4 jajka
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do masy maślanej.
350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jeśli ciasto wygląda na zbyt gęste to dodaj trochę mleka - nie miksuj całości zbyt długo.
ok 50 ml mleka
Dodaj do ciasta pozostałe całe rodzynki i delikatnie wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do formy do pieczenia babki.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) około 40-45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić rumową polewę do babki
Do rondelka wsyp cukier trzcinowy, dodaj masło i podgrzewaj aż cukier się rozpuści.
100 g cukru trzcinowego, 50 g masła
Ostrożnie dodaj do masy rum - całość może zacząć wrzeć i pryskać - więc uważaj.
3 łyżki rumu
Dokładnie wymieszaj całość i polej ciasto.
Ta polewa po wystygnięciu dość mocno twardnieje i przy krojeniu się kruszy - jeśli wolisz polewę bardziej elastyczną, to dodaj do karmelu około 100 ml śmietany kremówki.