Białka ubij aż się lekko napuszą - dodaj cukier i miksuj aż białka zrobią się białe, lśniące i gęste.
160 g cukru, 4 białka
W tym czasie obydwie mąki i kakao przesiej przez sito.
70 g mąki pszennej, 70 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao
Do białek dodaj żółtka i krótko wymieszaj, wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
4 żółtka
Przełóż ciasto do formy o wielkości około 24/24 cm - dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Zetnij lekko wypukły wierzch ciasta, a resztę przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić poncz do nasączenia ciasta
Składniki ponczu zagotuj razem, a następnie ostudź.
200 ml wody, 50 ml nalewki wiśniowej, 2 łyżki cukru
Jak zrobić krem z michałków
Cukierki zetrzyj na grubych oczkach tartki - tak da się i robi się to szybko ;)
200 g cukierków Michałki
Śmietanę kremówkę ubij aż będzie gęsta, dodaj po łyżce mascarpone i miksuj aż całość ładnie się połączy.
500 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone
Odłóż mniej więcej 1/3 kremu i dodaj do tej części łyżkę cukru pudru - wymieszaj.
1 łyżka cukru pudru
Do większej części kremu dodaj starte cukierki i wymieszaj łyżką.
Ciasto Michałek - wykończenie:
Dolny blat ciasta nasącz ostudzonym ponczem, posmaruj biszkopt konfiturą wiśniową, a nią wyłóż krem michałkowy (aby sobie ułatwić zadanie można to robić w formie, w której był pieczony biszkopt).
1 słoiczek konfitury
Na krem połóż drugi blat biszkoptu, nasącz go ponczem i posmaruj odłożonym kremem.
Wierzch ciasta posyp drobno startą czekoladą lub oprósz gorzkim kakao.