W tym czasie połącz w misce mąkę, proszek do pieczenia, kakao, migdały i przyprawy.
300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki gorzkiego kakao, 100 g migdałów, 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę oraz olej i mleko.
200 ml oleju, 150 ml mleka
Przelej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy o średnicy około 24 cm.
Na wierzchu ułóż owoce - ja swoje gruszki przecięłam na połówki, a następnie każdą połówkę ponacinałam nożem.
ok 350 g gruszek
Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij i polej sosem czekoladowym - czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z mlekiem w rondelku - ciasto polej sosem tak, aby wpłynął w nacięcia na owocach oraz lekko wpłynął w brzegi ciasta.
50 g czekolady mlecznej, 50 ml mleka
Ciasto ostudź, a przed podaniem możesz je dodatkowo posypać odrobiną mielonych migdałów.
Ciasto również rewelacyjnie smakuje polane sosem karmelowym.