Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Jabłkowe blondie
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny placek blondie z jabłkami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
45
minut
Czas całkowity
1
godz
5
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
24
Kalorie
308
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę 24/24 cm.
Składniki
jabłkowe blondie:
150
g
oleju
3
duże
jabłka
pokrojone w kostkę (możecie też użyć dwa - będzie ich mniej w cieście)
150
g
cukru trzcinowego
50
g
syropu klonowego
(może też być płynny miód)
2
jajka
- użyłam rozmiar L
280
g
mąki
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
cynamonu
0,5
łyżeczki
gałki muszkatołowej
mielonej
lukier cynamonowy:
150
g
cukru pudru
2-3
łyżki
mleka
0,5
łyżeczki
cynamonu
Instrukcja
W jednej misce zmieszaj jajka z olejem, syropem klonowym i cukrem.
150 g oleju,
50 g syropu klonowego,
2 jajka,
150 g cukru trzcinowego
W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową.
280 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wlej mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj.
Wrzuć do ciasta pokrojone w kostkę jabłka i wymieszaj.
3 duże jabłka
Formę o wielkości 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Do cukru pudru dodaj po łyżce mleko i mieszaj, aż lukier będzie lekko lejący, dodaj cynamon i wymieszaj.
150 g cukru pudru,
2-3 łyżki mleka,
0,5 łyżeczki cynamonu
Lukrem polej ciasto.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
308
kcal
Weglowodany:
46
g
Białko:
3.3
g
Tłuszcz:
12.8
g
Błonnik:
1.4
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!