Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Babka z cukinii
Wypieki Beaty
Przepis na wilgotną cytrynową babkę z tartą cukinią.
4.22
z
14
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
40
minut
Czas całkowity
1
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
10
Kalorie
286
kcal
Składniki
babka z cukinii:
250
g
mąki pszennej
0,5
łyżeczki
sody
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4
łyżeczki
soli
150
g
cukru
200
g
cukinii
tartej na grubych oczkach - mniej więcej 1 średnia
60
ml
oleju
1
jajko
rozmiar L
0,5
cytryny
wyciśnięty sok i starta skórka
lukier cytrynowy:
100
g
cukru pudru
2
łyżki
soku z cytryny
lub więcej - do konsystencji
skórka z cytryny
opcjonalnie
Instrukcja
W dużej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
250 g mąki pszennej,
0,5 łyżeczki sody,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli
W drugiej misce zmieszaj olej, jajko, cukier, sok z cytryny i skórkę z cytryny.
150 g cukru,
60 ml oleju,
1 jajko,
0,5 cytryny
Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
Dodaj tartą cukinię i wymieszaj.
200 g cukinii
Przełóż ciasto do formy na babkę, albo do formy keksowej o długości około 25 cm.
Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny - posmaruj lukrem ciasto.
100 g cukru pudru,
2 łyżki soku z cytryny
Możesz je dodatkowo posypać skórka startą z cytryny.
skórka z cytryny
Film
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
286
kcal
Weglowodany:
45
g
Białko:
3.5
g
Tłuszcz:
7
g
Błonnik:
1
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!