Jak zrobić ciasto czekoladowe z gotowanymi ziemniakami
Ziemniaki dokładniej ubij albo przepuść przez praskę do ziemniaków.
200 g ziemniaków
Umieść je w misie razem z cukrem pudrem i 100 g masła – zmiksuj mikserem.
200 g cukru pudru, 150 g masła
Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej pozostałe 50 g masła i rozpuść razem w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce – dokładnie wymieszaj i lekko ostudź.
50 g gorzkiej czekolady
Dodaj czekoladę do masy kartoflano-maślanej i zmiksuj do połączenia składników.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą rozpuszczalną.
175 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kawy
Do misy miksera dodaj pojedynczo jajka, a następnie wsyp porcjami mąkę – zmiksuj krótko – tylko do połączenia składników.
3 jajka
Przygotuj dwie foremki o średnicy około 16 cm i nałóż do nich ciasto.
Piecz w 180 stopniach przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Ostrym nożem zetnij kopułki z ciasta, tak aby miały płaskie wierzchy, a następnie przekrój każde ciasto po środku na dwa blaty (odcięte kopułki zjedz :D).
Jak zrobić krem czekoladowy do tortu czekoladowego
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się dokładnie rozpuści.
250 ml śmietany kremówki, 250 g gorzkiej czekolady
Dodaj masło do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj.
50 g masła
Lekko przestudź krem.
Torcik czekoladowy z ziemniakami - złożenie
Na paterze ułóż jeden blat torcika, posmaruj go częścią kremu, powtórz czynności z pozostałymi blatami.
Wierzch torcika udekoruj kremem – możesz przełożyć jego część do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzchu rozetki z kremu.
Na koniec ułóż maliny a całość oprósz lekko cukrem pudrem.