Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj pojedynczo jajka i krótko po każdym zmiksuj masę.
250 g kostki do pieczenia, 250 g cukru pudru, 5 jajek
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej - krótko zmiksuj.
250 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przelej ciasto do trzech form do pieczenia o średnicy 22 cm (ewentualnie całość do jednej).
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz całość w jednej formie, to piecz przez około 50-55 minut - do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasta ostudź i jeśli ciasto jest w jednej formie, to podziel je na trzy blaty.
Jak zrobić krem truskawkowy do tortu
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej a następnie lekko ostudź.
100 g białej czekolady
Dżem truskawkowy przetrzyj przez sito, aby pozbyć się grubszych kawałków owoców.
100 g dżemu truskawkowego
Do serka mascarpone dodaj czekoladę i dżem - zmiksuj do ładnego połączenia.
500 g serka mascarpone
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko miksuj.
500 ml śmietany kremówki
Możesz dodatkowo dosłodzić krem cukrem pudrem, jeśli lubisz bardziej słodkie kremy - ja nie dosładzałam.
cukier puder
Część kremu możesz przełożyć do rękawa cukierniczego (albo grubszego woreczka) z końcówką gwiazdką.
Torcik truskawkowy złożenie
Kremem posmaruj pierwszy blat ciasta, a jego brzeg udekoruj kremem wyciskanym z rękawa, posyp wierzch odrobiną posiekanych orzechów pistacjowych.
pistacje
To samo zrób z drugim blatem.
Wierzch tortu posmaruj kremem i dokładnie wyrównaj jego powierzchnię.
Kremem z rękawa cukierniczego udekoruj obwód tortu.
Na koniec udekoruj torcik posiekanymi pistacjami, świeżymi truskawkami oraz mini bezami.