Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Puszyste racuszki z twarożkiem
Wypieki Beaty
Przepis na szybkie, proste i bardzo puszyste racuszki z jabłkami i twarożkiem.
4.25
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
Czas wykonania
15
minut
Czas całkowity
30
minut
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
3
Składniki
racuszki:
2
jabłka
duże
trochę
soku z cytryny
1
łyżka
miodu
2
jajka
rozmiar L
2
łyżeczki
cukru
50
g
masła
rozpuszczonego i przestudzonego
150
g
maki pszennej
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
4
łyżki
jogurtu greckiego
100
ml
mleka
około - do konsystencji
twarożek:
100
g
twarogu
w kostce - użyłam chudy
1
łyżka
miodu
2
łyżki
jogurtu greckiego
lub do konsystencji
Instrukcja
Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, a jabłka pokrój w niezbyt grube plasterki - skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
2 jabłka,
trochę soku z cytryny
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj miód, jogurt i ostudzone masło - krótko zmiksuj.
1 łyżka miodu,
2 jajka,
2 łyżeczki cukru,
4 łyżki jogurtu greckiego,
50 g masła
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
150 g maki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodaj do ciasta na zmianę z mlekiem.
100 ml mleka
Dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj.
Smaż placuszki na lekko posmarowanej olejem patelni.
Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem i miodem.
100 g twarogu,
1 łyżka miodu,
2 łyżki jogurtu greckiego
Placuszki podaj razem z twarożkiem.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!