Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Babka na mleku skondensowanym
Wypieki Beaty
Przepis na wilgotną babką pomarańczowo-imbirową na mleku skondensowanym.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
50
minut
Czas całkowity
1
godz
20
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Składniki
babka:
200
g
masła
miękkiego
70
g
cukru pudru
3
jajka
- użyłam rozmiar L
200
g
mąki pszennej
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
puszki
słodzonego mleka skondensowanego
- około 260 g
skórka
starta z jednej pomarańczy albo aromat pomarańczowy
ok 2
cm
imbiru
startego na tarce, albo czubata łyżeczka mielonego imbiru
lukier:
100
g
cukru pudru
około 2-3
łyżki
soku
z pomarańczy albo wody
Instrukcja
Masło utrzyj z cukrem na puszystą gęstą masę, dodaj do niego mleko skondensowane i zmiksuj.
200 g masła,
70 g cukru pudru,
0,5 puszki słodzonego mleka skondensowanego
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
200 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka wbij pojedynczo do masy maślanej i krótko zmiksuj.
3 jajka
Dodaj mąkę, skórkę pomarańczową (albo aromat) i imbir - zmiksuj tylko do połączenia składników - nie miksuj za długo.
skórka,
ok 2 cm imbiru
Przelej ciasto do przygotowanej foremki na babki z kominkiem.
Piecz około 50 minut w 180 stopniach (góra-dół) - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Cukier puder połącz z sokiem albo z wodą - dodawaj sok po łyżce i dokładnie mieszaj.
100 g cukru pudru,
około 2-3 łyżki soku
Polej lukrem babkę, udekoruj skórką pomarańczową.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!