Mąkę, cukier, sól i masło krótko połącz ze sobą - najlepiej siekając nożem - tak aby powstała kruszonka.
180 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru, 1 szczypta soli, 115 g masła
Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.
1 jajko
Uformuj ciasto w płaski dysk, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez przynajmniej pół godziny.
Wyjmij schłodzone ciasto, daj mu odtajać przez jakieś 10 minut, a następnie cienko rozwałkuj.
Ciastem wylep podłużną formę do tarty - albo tradycyjną okrągłą.
Usuń nadmiar ciasta - możesz z niego upiec mniejsze babeczki lub ciasteczka.
Foremkę z ciastem schowaj do lodówki na około pół godziny.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (góra-dół).
Schłodzone ciasto nakłuj widelcem, na wierzch połóż kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, a na to wyłóż ziarna grochu lub kulki ceramiczne.
Piecz tak spód przez 20 minut.
Po tym czasie zdejmij obciążenie razem z folią i podpiecz spód przez kolejne 10-20 minut - aż będzie ładnie rumiane.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem cytrynowy z lemon curd
W rondelku z grubym dnem (albo w kąpieli wodnej) umieść jajka, cukier i sok z cytryny - gotuj na małym ogniu aż krem zgęstnieje - uważaj, aby krem nie był za gorący inaczej z jajek zrobi się jajecznica.
3 jajka, 120 g cukru, 0,5 szklanki soku z cytryny
Gotowy krem od razu przetrzyj przez gęste sito.
Dodaj do kremu rozpuszczoną białą czekoladę i masło - dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.