Mąkę zmieszaj z cynamonem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.
225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 0,5 łyżeczki cynamonu
Do masy jajecznej dodaj porcjami, na zmianę, mąkę i olej, na koniec dodaj tartą marchewkę i wymieszaj.
225 ml oleju, 150 g marchewki
Twarożek zmieszaj z cukrem pudrem.
250 g twarogu, 2 łyżki cukru pudru
Do papilotek nałóż po łyżce ciasta, na wierzchu ułóż łyżeczkę twarogu i przykryj go ciastem marchewkowym.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem mascarpone na babeczki marchewkowe
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, lekko przestudź, a następnie dodaj do serka mascarpone i zmiksuj na jednolitą masę.
100 g białej, 250 g mascarpone
Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek z czekoladą i miksuj do połączenia. Nałóż krem na babeczki i posyp posiekanymi orzechami.