Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Gofry budyniowe
Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące drożdżowe gofry na budyniu.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
30
minut
1
godz
15
minut
Czas całkowity
2
godz
5
minut
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
14
Składniki
10
g
świeżych drożdży
(lub pół opakowania suszonych)
1
łyżeczka
cukru
300
ml
mleka
ciepłego
50
g
cukru
(dałam cukier aromatyzowany wanilią)
250
g
mąki
1
budyń waniliowy
(o wadze 40 g)
2
jajka
rozmiar L
50
g
masła
rozpuszczonego i ostudzonego
Instrukcja
Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i ciepłe mleko - wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
10 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
300 ml mleka
W misie miksera umieść mąkę, budyń, jajka, przestudzone masło oraz pozostały cukier.
250 g mąki,
1 budyń waniliowy,
2 jajka,
50 g masła,
50 g cukru
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto znowu zamieszaj.
Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
Po usmażeniu odkładaj na kratkę do przestudzenia - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!