Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Sernik Izaura
Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty sernik na czekoladowym cieście.
4.15
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
godz
Czas wykonania
1
godz
1
godz
Czas całkowity
3
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki
czekoladowe ciasto:
170
g
masła
(może też być margaryna do wypieków)
100
g
cukru
2
łyżki
gorzkiego kakao
4
łyżki
wody pomarańczowej
/soku pomarańczowego/zwykłej wody
0,5
szklanki
mleka
3
żółtka
z jajek rozmiar L
3
białka
200
g
mąki pszennej
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
sernik:
700
g
twarogu
na serniki (użyłam takiego w wiaderku) - tłustego
3
jajka
100
g
cukru
60
ml
śmietany kremówki
2
łyżki
mąki ziemniaczanej
skórka
starta z jednej pomarańczy
polewa:
100
g
gorzkiej czekolady
150
ml
śmietany kremówki
Instrukcja
ciasto czekoladowe:
W garnku rozpuść masło, cukier, mleko, kakao i wodę (użyłam dla aromatu wodę pomarańczową, może to też być sok pomarańczowy).
170 g masła,
2 łyżki gorzkiego kakao,
4 łyżki wody pomarańczowej,
0,5 szklanki mleka,
100 g cukru
Gdy masło się rozpuści, a wszystkie składniki ładnie połączą zdejmij garnek z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
Do przestudzonej masy dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
3 żółtka
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy czekoladowej - zmiksuj.
200 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubij na gęstą pianę i delikatnie wmieszaj do czekoladowego ciasta.
3 białka
Formę o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Na dno wyłóż 2/3 masy czekoladowej.
sernik:
Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w dużej misce i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
700 g twarogu,
3 jajka,
100 g cukru,
60 ml śmietany kremówki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
skórka
Wyłóż masę sernikową na ciasto czekoladowe.
Na wierzchu ułóż łyżeczką kleksy z odłożonego ciasta czekoladowego.
Całość piecz w 170 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu ostudź i schłodź.
Śmietanę kremówkę na polewę podgrzej w rondelku, go gorącej śmietany dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się ładnie rozpuści.
150 ml śmietany kremówki,
100 g gorzkiej czekolady
Ostudź polewę i poczekaj aż lekko zgęstnieje.
Ciasto polej polewą.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!