W garnku rozpuść masło, cukier, mleko, kakao i wodę (użyłam dla aromatu wodę pomarańczową, może to też być sok pomarańczowy).
170 g masła, 2 łyżki gorzkiego kakao, 4 łyżki wody pomarańczowej, 120 ml mleka, 100 g cukru
Gdy masło się rozpuści, a wszystkie składniki ładnie połączą zdejmij garnek z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
Do przestudzonej masy czekoladowej dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
3 żółtka
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy czekoladowej - zmiksuj.
200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubij na gęstą pianę i delikatnie wmieszaj do czekoladowego ciasta.
3 białka
Na dno formy do pieczenia wyłóż około 2/3 masy czekoladowej - resztę odłóż na później.
Krok 2 - przygotowanie masy sernikowej
Do większej miski przełóż składniki na sernik - wyjmij z wiaderka twaróg, dodaj cukier, całe jajka, śmietanę kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną lub budyń. Wszystko razem zmiksuj na średnich obrotach miksera. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników w jednolitą i gładką masę.
700 g twarogu, 3 jajka, 150 g cukru, 60 ml śmietany kremówki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, skórka
Wyłóż masę sernikową na ciasto czekoladowe.
Na wierzchu ułóż łyżeczką kleksy z odłożonego ciasta czekoladowego i delikatnie je przemieszaj.
Krok 3 - pieczenie sernika Izaura
Sernik Izaura umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (przy włączonym trybie góra/dół) i piecz go przez około godzinę - do suchego patyczka.
Sernik po upieczeniu ostudź. Możesz go dodatkowo schować do lodówki, do schłodzenia, ale nie musisz. Ja go często podaję już po ostudzeniu i zawsze smakuje znakomicie.
Krok 4 - przygotowanie polewy czekoladowej na sernik
Śmietanę kremówkę na polewę podgrzej w rondelku, go gorącej śmietany dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się ładnie rozpuści.
150 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady