Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
50 g gorzkiej czekolady, 20 g masła
Białka zmiksuj na puszystą masę, dodaj cukier i miksuj, aż białka będą białe i lśniące, a cukier się rozpuści.
3 białka, 50 g cukru
Do białek dodaj przestudzoną czekoladę oraz żółtka - krótko zmiksuj.
3 żółtka
Dodaj przesianą przez sito mąkę i wymieszaj łopatką.
80 g mąki pszennej
Przelej ciasto do dużej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - około 23/38 cm, albo bezpośrednio na dużą blachę z piekarnika tworząc prostokąt.
Piecz w 170 stopniach na termoobiegu przez około 10 minut.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić chałwowy mus do ciasta
Zagotuj 150 ml śmietany kremówki, dodaj do niej pokruszoną chałwę oraz połamaną czekoladę - mieszaj aż chałwa i czekolada się rozpuszczą, a masa zrobi się jednolita.
150 g białej czekolady, 150 g śmietany kremówki, 200 g chałwy waniliowej
Odstaw masę do przestudzenia.
Żelatynę zalej wodą - trochę powyżej poziomu żelatyny i odstaw do napęcznienia.
10 g żelatyny
Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno (śmietanka musi być zimna inaczej się nie ubije).
300 g śmietany kremówki
Żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dodaj do niej łyżkę masy chałwowej i dokładnie wymieszaj.
Przelej żelatynę do reszty masy chałwowej i dokładnie wymieszaj, dodaj ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie wymieszaj.
Podłużną formę wysmaruj masłem i wysyp wiórkami kokosowymi.
Wyłóż boki i spód formy biszkoptem - odetnij od niego kawałek do przykrycia wierzchu.
Teraz możesz nasączyć biszkopt, aby był bardziej wilgotny.
Wyłóż mus chałwowy na biszkopt i przykryj wierzch odłożonym paskiem ciasta (mi się cały nie zmieścił i przełożyłam resztę do pucharków).