Drożdże rozkrusz, posyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe (nie gorące) mleko i wymieszaj - odstaw na około 20 minut - jeśli używasz suszone drożdże to dodaj je od razu do mąki.
20 g drożdży, 150 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
W misie miksera umieść mąkę, zmielone ziemniaki, jajka, cynamon i cukier z wanilią.
200 g ziemniaków, 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 czubata łyżka cukru z wanilią
Dodaj rozczyn drożdżowy (albo ciepłe mleko jeśli używasz drożdże suszone) i zacznij wyrabiać ciasto.
W trakcie dodaj rozpuszczone i przestudzone masło.
50 g masła
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na pół godziny.
W tym czasie rozgrzej gofrownicę.
Nałóż łyżką ciasto (ja nakładałam na środek bez dochodzenia do brzegów i smażyłam nieregularne gofry) i smaż gofry aż będą rumiane.
Gotowe gofry połóż na kratce - nie układaj ich jeden na drugim, bo zmiękną.