Świeże drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe mleko i wymieszaj - przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
20 g świeżych drożdży, 240 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
Jeśli używasz drożdże suszone, to dodaj je bezpośrednio do mąki.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier z wanilią oraz zwykły cukier, dodaj wódkę lub ocet.
500 g mąki pszennej, 50 g cukru, 2 jajka, 1 łyżka cukru z wanilią, 1 łyżka wódki
Wlej rozczyn drożdżowy lub ciepłe mleko (jeśli używasz drożdże suszone).
Zacznij wyrabiać ciasto, w trakcie dodaj rozpuszczone i ostudzone masło.
50 g masła
Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym pączki będą delikatniejsze - ja to robię mikserem z końcówką hakiem.
Gotowe ciasto będzie lekko kleiste i raczej luźne.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj krem.
Jak zrobić krem malinowy do pączków
Do rondelka włóż masło, cukier, maliny oraz wlej sok z cytryny.
200 g malin, 50 g masła, 50 g cukru, 1 łyżka soku z cytryny
Gotuj na małym ogniu, aż masło i cukier się rozpuszczą, a maliny rozpadną.
Dodaj pojedynczo żółtka i po każdym energicznie mieszaj masę, aby nie zrobiła się jajecznica ;)
3 żółtka
Zdejmij z ognia rondelek i przetrzyj masę przez gęste sitko.
Miseczkę z kremem przykryj od razu kawałkiem folii - tak aby dotykała powierzchni kremu.
Schłodź krem w lodówce.
Jak zrobić pączki z kremem malinowym
Wyłóż ciasto na pączki na lekko posypany mąką blat i delikatnie zagnieć - staraj się dodawać jak najmniej mąki.
Rozwałkuj lekko ciasto na grubość około 1,5 cm.
Dużą szklanką wytnij krążki.
Ułóż je na posypanej lekko mąką blaszce.
Przykryj pączki ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
W tym czasie podgrzej w głębokim i szerokim rondlu tłuszcz - zależnie od wielkości może to być około 1 litra oleju.
Podgrzej tłuszcz do temperatury 180 stopni - jeśli będzie niższa, to pączki będą chłonąć dużo tłuszczu, jeśli będzie za wysoka, pączki się spalą.
Do gorącego tłuszczu włóż po 3-4 pączki, smaż na rumiano z dwóch stron.
Możesz sprawdzić wbitą w środek wykałaczką, czy pączki są gotowe - patyczek ma być suchy.
Gotowe pączki odsącz na papierowym ręczniku.
Przestudzone pączki nadziej kremem malinowym.
Ze skrawków po wykrojeniu pączków możesz kieliszkiem wyciąć mniejsze kółka i je usmażyć jako mini pączki - te od razu po usmażeniu obtocz w cukrze krysztale.
Do cukru pudru dodaj po trochu wodę i mieszaj aż lukier będzie lekko płynny.