Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Ciasteczka pomarańczowe z ricottą
Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasteczka z ricottą pachnące obłędnie pomarańczami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas wykonania
20
minut
Czas całkowity
20
minut
Danie
Ciasteczka
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia włoska
Porcje
30
Składniki
ciastka:
350
g
mąki pszennej
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
soli
150
g
cukru pudru
1 szklanka
100
g
masła
miękkiego
2
duże jajka
250
g
ricotty
najlepiej w temperaturze pokojowej
skórka
z jednej pomarańczy
lukier:
2
szklanki
cukru pudru
300 g
około 1/4
szklanki
soku z pomarańczy
Instrukcja
Mąkę przesiej przez sito razem z solą i proszkiem do pieczenia.
350 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli
Masło utrzyj do białości z cukrem i skórką pomarańczową.
150 g cukru pudru,
100 g masła,
skórka
Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej.
2 duże jajka
Dodaj ricottę i krótko zmiksuj.
250 g ricotty
Wsypuj porcjami mąkę i miksuj na małych obrotach.
Łyżką nałóż ciasto na blachę wyłożoną papierem formując ciasteczka - możesz dłońmi nadać im bardziej okrągły kształt.
Piecz w 170 stopniach (na termoobiegu, lub 180 stopni góra/dół) przez około 20 minut - aż będą rumiane.
Po upieczeniu ostudź.
Cukier puder wymieszaj z sokiem pomarańczowym - sok dodawaj stopniowo- lukier ma być lekko lejący, ale gęsty, aby nie spłynął zupełnie z ciasteczek.
2 szklanki cukru pudru,
około 1/4 szklanki soku z pomarańczy
Polej lukrem ciastka, poczekaj aż lukier zastygnie i dopiero wtedy możesz przełożyć ciastka do pojemniczka - jeść można wcześniej :)
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!