Jak zrobić ciasto z kokosową kruszonką i brzoskwiniami
W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre składniki.
450 g mąki pszennej, 200 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody, 1/4 łyżeczki soli
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
3 jajka, 160 ml oleju, 240 ml maślanki, 120 ml mleka
Dodaj połowę pokrojonych brzoskwiń i wymieszaj.
1 puszka brzoskwiń
Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm.
Na wierzch wyłóż resztę brzoskwiń.
Zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.
150 g maki pszennej, 100 g cukru, 100 g wiórek kokosowych, 80 g masła
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra - dół, lub 170 stopni termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka. Jeśli ciasto pieczesz w mniejszej tortownicy, to wydłuż czas pieczenia.