Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Glogg - szwedzkie wino grzane
Wypieki Beaty
Przepis na "wzmacniane" grzane wino po szwedzku - z dodatkiem rumu i aromatycznymi przyprawami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Danie
Napoje
Kuchnia
Kuchnia skandynawska
Porcje
5
Składniki
750
ml
czerwonego wina
3
laski cynamonu
około 3
cm
świeżego imbiru
1
łyżeczka
ziaren kardamonu
1
łyżeczka
całych goździków
2
gwiazdki anyżu
skórka
cienko obranej pomarańczy
około 150
ml
rumu
(lub innego alkoholu)
200
ml
soku z pomarańczy
miód
do smaku
kilka
rodzynek
kilka
migdałów
Instrukcja
Wino przelej do rondelka, dodaj cynamon, kardamon, goździki, anyż oraz obraną skórkę z pomarańczy.
750 ml czerwonego wina,
3 laski cynamonu,
1 łyżeczka ziaren kardamonu,
1 łyżeczka całych goździków,
2 gwiazdki anyżu,
skórka
Dodaj pokrojony na plasterki imbir.
około 3 cm świeżego imbiru
Rondelek przykryj pokrywką i odstaw najlepiej na kilka godzin.
Wino podgrzej razem z przyprawami, dodaj alkohol oraz sok z pomarańczy - pamiętaj, aby nie zagotować wina.
około 150 ml rumu,
200 ml soku z pomarańczy
Posłodź glogg do smaku miodem.
Przelej wino przez sitko do szklaneczek.
Do każdej dodaj po kilka rodzynek i migdałów.
kilka rodzynek,
kilka migdałów
Podawaj na ciepło.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!