Piersi z kurczaka obtocz w mące i podsmaż krótko na rozgrzanej patelni - tylko do zrumienienia.
Przełóż piersi do lekko posmarowanej tłuszczem foremki żaroodpornej.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 40-50 minut - zależy jak grube były piersi (foremkę z kurczakiem przykryj do pieczenia folią aluminiową, w której zrób kilka dziurek).
Jak zrobić sos do kurczaka
W rondelku rozpuść masło, dodaj pozostałą po kurczaku mąkę z panierki (tak mniej więcej 2 łyżki), zmieszaj.
40 g masła, około 25 g panierki
Wlej mleko i dokładnie wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje - dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz też dodać posiekaną natkę pietruszki.
2 szklanki mleka, sól i pieprz
Gotowe piersi polej sosem, podaj z ulubionymi dodatkami.