Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Ciasto dyniowe fit
Wypieki Beaty
Przepis na około 12 porcji.
4.54
z
15
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
50
minut
Czas całkowity
1
godz
10
minut
Danie
Ciasta
Porcje
12
Składniki
2
duże jajka
120
g
oleju kokosowego - rozpuszczonego i przestudzonego
200
g
puree z dyni
(użyłam dynię piżmową)
pół szklanki soku z pomarańczy
(mniej więcej 1,5 średniej pomarańczy)
50
g
brązowego cukru
100
g
cukru kokosowego
skórka starta z pomarańczy
(starłam z tych, które wyciskałam na sok)
100
g
mąki pełnoziarnistej
(użyłam pszenną)
50
g
mąki kokosowej
1
łyżeczka
sody
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
cynamonu
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki mielonego imbiru
garść posiekanych orzechów - użyłam włoskie
Instrukcja
W misce zmieszaj razem puree z dyni, olej, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajka.
W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki - poza orzechami i zmieszaj razem.
Do suchych składników wlej mokre i krótko wymieszaj - możesz to zrobić łyżką.
Do ciasta dodaj posiekane orzechy i wymieszaj.
Niedużą foremkę keksową (użyłam takiej 24/12 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej ciasto do foremki i wyrównaj.
Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Przed podaniem udekoruj wg uznania.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!