Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Biszkopt czekoladowy
Wypieki Beaty
Przepis na biszkopt czekoladowy z mąką ziemniaczaną - idealny jako podstawa tortów.
4
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
40
minut
Czas całkowity
1
godz
10
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Składniki
4
jajka
rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
200
g
cukru
1 szklanka
70
g
mąki pszennej
pół szklanki
70
g
mąki ziemniaczanej
pół szklanki
2
łyżki
kakao
gorzkiego
Instrukcja
Białka zmiksuj na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj aż piana będzie bardzo gęsta, biała i lśniąca.
W tym czasie obydwie mąki i kakao przesiej przez sito.
Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
Dodaj mąką i wymieszaj na najniższych obrotach miksera, albo zmieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki suche).
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!