Wylep ciastem foremkę o wielkości około 24/24 cm (foremkę wyłóż papierem do pieczenia) - najwygodniej ciasto wylepić dłońmi - mniej się lepi - w razie konieczności ciasto możesz lekko posypać mąką.
Na pierwszą część ciasta wyłóż masę orzechową.
Piecz całość w 180 stopniach (góra/dół) przez około 15-20 minut.
Po upieczeniu ostrożnie wyjmij ciasto razem z papierem do pieczenia i zostaw do przestudzenia.
Foremkę ponownie wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż drugą część ciasta.
Piecz ją około 12 minut, a następnie przestudź.
Jak zrobić krem budyniowy do ciasta
Z mleka odlej około pół szklanki, a resztę zagotuj.
0,5 litra mleka
Do odlanego mleka dodaj cukier, wanilię oraz obydwie mąki - dokładnie wymieszaj i dodaj do gotującego się mleka.
50 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 30 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej
Mieszaj całość, aż zgęstnieje i utworzy się budyń.
Do gorącego budyniu dodaj w kawałkach masło i mieszaj aż się rozpuści.
200 g masła
Na dno formy od pieczenia połóż ciasto bez orzechów, wyłóż na nie gorący budyń, a na nim połóż ciasto z orzechami (jeśli będziesz mieć z tym problemy, to możesz podzielić ciasto na pół i przenieść w częściach.
Odstaw ciasto na kilka godzin do zmięknięcia - ciasto najlepsze jest następnego dnia.
Przed podaniem możesz ciasto polać dodatkowo sosem karmelowym :)