Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Smaller
Normal
Larger
Jogurtowe ciasto z czarną porzeczką przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto jogurtowe z czarną porzeczką albo innymi owocami.
4.34
z
18
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
50
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
10
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/40 cm.
Składniki
składniki na jogurtowe ciasto z czarną porzeczką
500
g
mąki pszennej
200
g
cukru
(- 1 szklanka)
2
jajka
((użyłam rozmiar L))
500
g
jogurtu naturalnego
150
ml
oleju
2
płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej
ok 0,5
kg
czarnej porzeczki
(- mogą być również inne owoce)
migdały
(posiekane lub płatki migdałów - opcjonalnie)
składniki na lukier do ciasta jogurtowego
200
g
cukru pudru
(- 1 i 1/3 szklanki)
kilka
łyżek
mleka
( lub wody - do rozpuszczenia cukru)
Instrukcja
Jak zrobić jogurtowe ciasto z czarną porzeczką
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
2 jajka,
200 g cukru
Mąkę zmieszaj z sodą.
500 g mąki pszennej,
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Dodaj do jajek na zmianę mąkę, jogurt i olej.
500 g jogurtu naturalnego,
150 ml oleju
Wyłóż ciasto do przygotowanej foremki (około 20/40 cm), na wierzchu ułóż owoce i posyp płatkami migdałów.
ok 0,5 kg czarnej porzeczki,
migdały
Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Do cukru pudru dodaj po łyżce mleko lub wodę (może to też być sok z cytryny), gdy lukier będzie lekko płynny, ale dalej gęsty polej nim ciasto.
200 g cukru pudru,
kilka łyżek mleka
Notatki
Wszystkie produkty - szczególnie jajka, jogurt i olej powinny być w temperaturze pokojowej.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto jogurtowe, z porzeczkami ciasto
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!