Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Ciasto francuskie z truskawkami
Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciasto z truskawkami na gotowym cieście francuskim.
3.92
z
12
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
20
minut
30
minut
Czas całkowity
1
godz
20
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
10
Składniki
1
opakowanie
ciasta francuskiego
(miałam takie 275 g) - najlepiej kupić takie nie mrożone, to będzie szybciej, jeśli macie mrożone, to trzeba je wcześniej rozmrozić
2-3
łyżki
cukru trzcinowego
250
ml
śmietany kremówki
- dobrze schłodzonej
2
łyżki
cukru pudru
lub do smaku
125
g
serka mascarpone
zimnego - można pominąć, ale dzięki niemu bita śmietana będzie się lepiej trzymać
ok 500
g
truskawek
Instrukcja
Ciasto francuskie rozwiń a następnie złóż na pół wzdłuż dłuższego boku.
1 opakowanie ciasta francuskiego
Nakłuj widelcem na całej powierzchni, lekko spryskaj wodą i posyp cukrem trzcinowym.
2-3 łyżki cukru trzcinowego
Piecz przez około 20 minut w 200 stopniach (góra/dół) - aż ciasto napuszy się i zrumieni.
Ostudź.
Zimną śmietanę kremówkę ubij mikserem, pod koniec dodaj cukier puder i serek mascarpone - krótko zmiksuj - śmietana ma być gęsta.
250 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
125 g serka mascarpone
Nałóż śmietanę na wystudzony spód z ciasta, na wierzchu ułóż przekrojone truskawki.
ok 500 g truskawek
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!