Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj, aż się rozpuszczą, dodaj ciepłe mleko (ale nie gorące), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut.
30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
W dużej misie umieść mąkę, resztę cukru i jajka, dodaj rozpuszczone masło lub olej i rozczyn drożdżowy - zagnieć ciasto (ja to robię mikserem).
450 g mąki pszennej, 90 g oleju, 70 g cukru, 2 łyżki maku
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - może to potrwać około godzinę.
Jak zrobić lemon curd do drożdżówek
Do dużego garnka nalej na dno wodę i postaw na nim mniejszy garnek, tak aby nie dotykał powierzchni wody - podgrzewaj wodę w dolnym garnku tak aby parowała.
Do małego garnka włóż i podgrzej skórkę i sok z cytryny, cukier i masło - podgrzewaj aż cukier i masło się rozpuszczą - od czasu do czasu zamieszaj rózgą.
2 cytryny, 150 g cukru, 60 g masła
Jajka i żółtko roztrzep widelcem i dodaj do masy - energicznie wymieszaj - podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
2 jajka, 1 żółtko
Gotowy krem odstaw do wystudzenia - zamieszaj od czasu do czasu.
Jak zrobić cytrynowe drożdżówki
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmij na posypany mąką blat i lekko zagnieć.
Rozwałkuj na placek o kształcie prostokąta (niezbyt grubo), wierzch posmaruj kremem cytrynowym (jeden krótszy bok pozostaw przy krawędzi czysty).
Zwiń ciasto dość ciasno w roladę - wzdłuż szerszego boku i tak aby pozostawiony czysty bok był na końcu.
Pokrój ciasto na plasterki - około 9-10 sztuk i układaj je w przygotowanej foremce (o wielkości około 24/24 cm lub tortownicy o średnicy 26 cm).
Foremkę przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
Piecz bułeczki około 25 minut - aż będą rumiane - wyjmij formę z piekarnika i wystudź bułeczki.
Jak zrobić lukier cytrynowy
Aby przygotować lukier rozpuść w rondelku masło razem z mascarpone i sokiem z cytryny dodaj cukier puder i wymieszaj - jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty, to dodaj do niego odrobinę mleka.
150 g cukru pudru, 2 łyżki masła, 2 łyżki mascarpone, 1 łyżka soku z cytryny