Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Babeczki bananowo-pomarańczowe
Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne babeczki pomarańczowe z bananami.
4.34
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
20
minut
Czas całkowity
40
minut
Danie
Babeczki
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Składniki
babeczki:
300
g
mąki pszennej
2 szklanki
2
łyżki
nasion chia
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
soli
100
g
cukru
pół szklanki
1
jajko
(użyłam rozmiar L)
1/4
szklanki
oleju
1/4
szklanki
soku pomarańczowego
skórka
starta z jednej pomarańczy
2
banany
dojrzałe - rozgniecione widelcem
lukier:
1
szklanka
cukru pudru
3-4
łyżki
soku z pomarańczy
do konsystencji
Instrukcja
W misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
300 g mąki pszennej,
2 łyżki nasion chia,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki soli,
100 g cukru
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki oraz banany i skórkę z pomarańczy.
1 jajko,
1/4 szklanki oleju,
1/4 szklanki soku pomarańczowego,
2 banany,
skórka
Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj - możesz to zrobić łyżką.
Napełnij ciastem papilotki do mniej więcej 2/3 wysokości (babeczki lekko rosną).
Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru sok pomarańczowy - stopniowo po łyżce.
1 szklanka cukru pudru,
3-4 łyżki soku z pomarańczy
Polej lukrem babeczki.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!