Przepis na pomarańczowe babeczki z bananami i lukrem

babeczki bananowo-pomarańczowe 2


No i znowu banany nie znalazły adoratorów w moim domu i skończyły jako babeczki bananowo-pomarańczowe :)

Jak się nie da jedną stroną, to drugą przejdzie ;)

A że babeczek z bananami jest już trochę na blogu, to coraz trudniejsze zadanie przede mną, gdy muszę myśleć o kolejnych …

Dlatego dziś połączenie z pomarańczą i nasionami chia (przemycam je gdzie się da :)).

Do tego pomarańczowy lukier i fajna smaczna babeczka gotowa.

Z tej porcji otrzymacie 12 babeczek.

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.34 z 3 ocen
Postaw mi kawę

babeczki bananowo-pomarańczowe 3

babeczki bananowo-pomarańczowe 5

babeczki bananowo-pomarańczowe 6

babeczki bananowo-pomarańczowe 8

Babeczki bananowo-pomarańczowe przepis do druku

babeczki pomarańczowe

Babeczki bananowo-pomarańczowe

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne babeczki pomarańczowe z bananami.
4.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 12

Składniki

babeczki:

lukier:

Instrukcja
 

  • W misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżki nasion chia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 100 g cukru
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki oraz banany i skórkę z pomarańczy.
    1 jajko, 1/4 szklanki oleju, 1/4 szklanki soku pomarańczowego, 2 banany, skórka
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj - możesz to zrobić łyżką.
  • Napełnij ciastem papilotki do mniej więcej 2/3 wysokości (babeczki lekko rosną).
  • Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru sok pomarańczowy - stopniowo po łyżce.
    1 szklanka cukru pudru, 3-4 łyżki soku z pomarańczy
  • Polej lukrem babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!