No i znowu banany nie znalazły adoratorów w moim domu i skończyły jako babeczki bananowo-pomarańczowe :)
Jak się nie da jedną stroną, to drugą przejdzie ;)
A że babeczek z bananami jest już trochę na blogu, to coraz trudniejsze zadanie przede mną, gdy muszę myśleć o kolejnych …
Dlatego dziś połączenie z pomarańczą i nasionami chia (przemycam je gdzie się da :)).
Do tego pomarańczowy lukier i fajna smaczna babeczka gotowa.
Z tej porcji otrzymacie 12 babeczek.

Babeczki bananowo-pomarańczowe
Przepis na proste i pyszne babeczki pomarańczowe z bananami.
Składniki
babeczki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g cukru
- 1 jajko (użyłam rozmiar L)
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 2 banany dojrzałe - rozgniecione widelcem
lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z pomarańczy do konsystencji
Instrukcja
- W misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki oraz banany i skórkę z pomarańczy.
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj - możesz to zrobić łyżką.
- Napełnij ciastem papilotki do mniej więcej 2/3 wysokości (babeczki lekko rosną).
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru sok pomarańczowy - stopniowo po łyżce.
- Polej lukrem babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Babeczki super! Wyszły wilgotne i pachnące, bardzo puszyste. Dałam trochę mniej cukru i garść rodzynek i też się udały.
Bardzo się cieszę, że zasmakowały
jaka powinna być struktura ciasta po wypieczeniu? moje wyszły takie jakby mokre w środku a piekłam je już 30min
Tak ogólnie, to wszystkie wypieki z bananami są zwykle wilgotne. Jeśli patyczek nie ma surowego ciasta, to wszystko ok