babeczki bananowo-pomarańczowe 2

Przepis na pomarańczowe babeczki z bananami i lukrem

Babeczki bananowo-pomarańczowe to słodko-owocowa uczta dla podniebienia. Zrobione z aromatycznych, dojrzałych bananów i świeżego soku pomarańczowego, te babeczki zachwycą Twoje zmysły. Ich miękka i puszysta tekstura połączona z intensywnym smakiem bananów i orzeźwiającym akcentem pomarańczy sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa eksplozja smaku. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy jako słodka przekąska o każdej porze dnia. Gorąco polecam!

babeczki bananowo-pomarańczowe 6

Babeczki bananowo-pomarańczowe przepis krok po kroku

Jeśli macie akurat w domu dojrzałe banany i nie wiecie co z nimi zrobić, to możecie upiec takie proste i aromatyczne babeczki bananowe z sokiem pomarańczowym. Dodajcie do nich nasiona chia dla lekkiej chrupkości.

babeczki pomarańczowe

Babeczki bananowo-pomarańczowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne babeczki pomarańczowe z dojrzałymi bananami i nasionami chia.
4.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 12
Składniki

składniki na babeczki bananowo-pomarańczowe

  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 2 łyżki nasion chia (- opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 1 jajko ((użyłam rozmiar L))
  • 1/4 szklanki oleju (- 60 ml)
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego (- 60 ml)
  • skórka (starta z jednej pomarańczy)
  • 2 banany (dojrzałe – rozgniecione widelcem – około 160-180 g)

składniki na lukier pomarańczowy

Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki bananowo-pomarańczowe

  • W misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżki nasion chia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 100 g cukru
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki oraz banany i skórkę z pomarańczy.
    1 jajko, 1/4 szklanki oleju, 1/4 szklanki soku pomarańczowego, 2 banany, skórka
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj – możesz to zrobić łyżką.
  • Napełnij ciastem papilotki do mniej więcej 2/3 wysokości (babeczki lekko rosną).
  • Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić lukier pomarańczowy do babeczek

  • Aby przygotować lukier dodaj do cukru pudru sok pomarańczowy – stopniowo po łyżce.
    150 g cukru pudru, 3-4 łyżki soku z pomarańczy
  • Polej lukrem babeczki.
Prywatne
Słowa kluczowe bananowe babeczki z pomarańczami, pomarańczowe babeczki z bananami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki bananowo-pomarańczowe 8

Pomarańczowe babeczki z bananami – uwagi

No i znowu banany nie znalazły adoratorów w moim domu i skończyły jako babeczki bananowo-pomarańczowe :)

Jak się nie da jedną stroną, to drugą przejdzie ;)

A że babeczek z bananami jest już trochę na blogu, to coraz trudniejsze zadanie przede mną, gdy muszę myśleć o kolejnych.

Dlatego dziś połączenie z pomarańczą i nasionami chia (przemycam je gdzie się da :)).

Do tego pomarańczowy lukier i fajna smaczna babeczka gotowa.

Z tej porcji otrzymacie 12 babeczek.

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na babeczki.


babeczki bananowo-pomarańczowe 3
babeczki bananowo-pomarańczowe 5

Polecane przepisy na ciasta z bananami

Jeśli macie ochotę na jeszcze inne ciasta i wypieki z bananami, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na te proste i pyszne ciasta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: