Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w misce i krótko zmiksuj.
1 kg twarogu sernikowego, 200 g cukru, 4 jajka, aromat
Czekoladę rozpuść razem z masłem i odstaw do wystudzenia.
200 g gorzkiej czekolady, 200 g masła
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą gęstą masę.
3 jajka, 200 g cukru
Dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmieszaj.
Dodaj mąkę zmieszaną z migdałami i zmiksuj.
120 g mąki pszennej, 30 g migdałów
Jeśli ciasto czekoladowe jest zbyt gęste - powinno być lekko lejące (ale nieco gęstsze od masy sernikowej), to dodaj mleko i wymieszaj (ja dodałam około pół szklanki).
około 120 ml mleka
Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp mielonymi migdałami.
Nalewaj na zmianę na środek foremki po trochu masy sernikowej i masy czekoladowej (masy będą się rozpływać i tworzyć warstwy).
Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (w trybie góra/dół).
Piecz ciasto przez 1,5 godziny, po upieczeniu piekarnik otwórz, a ciasto zostaw w środku do wystudzenia.
Sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
Przed podaniem udekoruj polewą z rozpuszczonej czekolady.