Przepis na sernik zebra czekoladowo-waniliowy

sernik zebra Karoliny 5


Dziś będzie sernik zebra :)

Ciasto inspirowane tradycyjną babką popularną w czasach mojej młodości (przepis na taką zebrę również znajdziecie na blogu :)

Sernik w paski upieczony jest z masy sernikowej i czekoladowego ciasta, które nalewa się naprzemiennie do foremki – dzięki temu w cieście tworzą się piękne paski :)

Przepis na ciasto wzięłam w końcu od siostry, która robi je na prawie wszystkie święta (chociaż wprowadziłam trochę swoich modyfikacji – jak zwykle zresztą ;)).

Sernik polecam wszystkim – szczególnie na nadchodzące święta wielkanocne – będzie się rewelacyjnie prezentował na świątecznym stole.

Przepis jest na dużą tortownicę – użyłam taką o średnicy 26 cm.

Polecam wam również inne przepisy na serniki z mojego bloga.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.9 z 28 ocen
Postaw mi kawę

sernik zebra Karoliny 1

sernik zebra Karoliny 3

sernik zebra Karoliny 6

sernik zebra Karoliny 8

sernik zebra Karoliny 9

Sernik zebra przepis do druku

strips cheesecake

Sernik zebra

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik połączony z czekoladowym ciastem.
3.9 z 28 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz 50 minut
5 godz
Czas całkowity 7 godz 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.

Składniki

masa sernikowa:

masa czekoladowa:

Instrukcja
 

  • Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w misce i krótko zmiksuj.
    1 kg twarogu sernikowego, 200 g cukru, 4 jajka, aromat
  • Czekoladę rozpuść razem z masłem i odstaw do wystudzenia.
    200 g gorzkiej czekolady, 200 g masła
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą gęstą masę.
    3 jajka, 200 g cukru
  • Dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmieszaj.
  • Dodaj mąkę zmieszaną z migdałami i zmiksuj.
    120 g mąki, 30 g migdałów
  • Jeśli ciasto czekoladowe jest zbyt gęste - powinno być lekko lejące (ale nieco gęstsze od masy sernikowej), to dodaj mleko i wymieszaj (ja dodałam około pół szklanki).
    około 0,5 szklanki mleka
  • Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i wysyp mielonymi migdałami.
  • Nalewaj na zmianę na środek foremki po trochu masy sernikowej i masy czekoladowej (masy będą się rozpływać i tworzyć warstwy).
  • Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
  • Piecz ciasto przez 1,5 godziny, po upieczeniu piekarnik otwórz, a ciasto zostaw w środku do wystudzenia.
  • Sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
  • Przed podaniem udekoruj polewą z rozpuszczonej czekolady.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

sernik zebra Karoliny 10