Przepis na sernik zebra czekoladowo-waniliowy

Dziś będzie sernik zebra :)
Ciasto inspirowane tradycyjną babką popularną w czasach mojej młodości (przepis na taką zebrę również znajdziecie na blogu :)
Sernik w paski upieczony jest z masy sernikowej i czekoladowego ciasta, które nalewa się naprzemiennie do foremki – dzięki temu w cieście tworzą się piękne paski :)
Przepis na ciasto wzięłam w końcu od siostry, która robi je na prawie wszystkie święta (chociaż wprowadziłam trochę swoich modyfikacji – jak zwykle zresztą ;)).
Sernik polecam wszystkim – szczególnie na nadchodzące święta wielkanocne – będzie się rewelacyjnie prezentował na świątecznym stole.
Przepis jest na dużą tortownicę – użyłam taką o średnicy 26 cm.
Polecam wam również inne przepisy na serniki z mojego bloga.
Sernik zebra przepis do druku

Sernik zebra
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki
masa sernikowa:
- 1 kg twarogu sernikowego (użyłam twarogu w wiaderku firmy Piątnica)
- 200 g cukru
- 4 jajka (użyłam rozmiar L)
- aromat do smaku - dowolny ulubiony
Instrukcja
- Wszystkie składniki masy sernikowej umieść w misce i krótko zmiksuj.1 kg twarogu sernikowego, 200 g cukru, 4 jajka, aromat
- Czekoladę rozpuść razem z masłem i odstaw do wystudzenia.200 g gorzkiej czekolady, 200 g masła
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą gęstą masę.3 jajka, 200 g cukru
- Dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmieszaj.
- Dodaj mąkę zmieszaną z migdałami i zmiksuj.120 g mąki, 30 g migdałów
- Jeśli ciasto czekoladowe jest zbyt gęste - powinno być lekko lejące (ale nieco gęstsze od masy sernikowej), to dodaj mleko i wymieszaj (ja dodałam około pół szklanki).około 0,5 szklanki mleka
- Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem i wysyp mielonymi migdałami.
- Nalewaj na zmianę na środek foremki po trochu masy sernikowej i masy czekoladowej (masy będą się rozpływać i tworzyć warstwy).
- Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
- Piecz ciasto przez 1,5 godziny, po upieczeniu piekarnik otwórz, a ciasto zostaw w środku do wystudzenia.
- Sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
- Przed podaniem udekoruj polewą z rozpuszczonej czekolady.