Czekoladę posiekaj, rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
125 g gorzkiej czekolady
Żółtka utrzyj z cukrem aż będą białe i puszyste.
5 żółtek, 150 g cukru trzcinowego
Dodaj do masy roztopione masło, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie gęste).
125 g masła, 125 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Podziel ciasto na dwie porcje - jedną trochę większą od drugiej. Do mniejszej porcji dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj, a do drugiej dodaj wanilię.
125 g gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Białka ubij na sztywno, podziel na pół i dodaj do odłożonych ciast - delikatnie wymieszaj.
5 białek
Keksówkę o długości około 27 cm wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na przemian białe i czekoladowe ciasto, ostrym nożem "przetnij" w zygzaki ciasto, tak aby masy się lekko zmieszały.
Piecz ciasto czekoladowo-waniliowe w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 45 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem, lub polej rozpuszczoną czekoladą.