Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Bananowa odrywana drożdżówka
Wypieki Beaty
Obłędnie pachnące bananowe ciasto drożdżowe w wersji do odrywania.
4.5
z
12
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
50
minut
Czas wykonania
35
minut
2
godz
Czas całkowity
3
godz
25
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Składniki
rozczyn drożdżowy:
15
g
drożdży
świeżych
50
ml
mleka
ciepłego
1
łyżeczka
cukru
1
łyżeczka
mąki
ciasto:
500
g
mąki
mniej więcej
3
banany
średnie rozgniecione widelcem
1
szczypta
soli
50
g
masła
rozpuszczonego
1
jajko
rozmiar L
gotowy rozczyn drożdżowy
przełożenie
50
g
masła
rozpuszczonego
100
g
cukru trzcinowego
2
łyżeczki
cynamonu
mielonego
Instrukcja
Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i mąką, zalej ciepłym mlekiem, zamieszaj, przykryj i odstaw na chwilę do wyrośnięcia.
15 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka mąki,
50 ml mleka
W dużej misie umieść prawie całą mąkę, rozgniecione banany, sól, jajko i przestudzone rozpuszczone masło.
500 g mąki,
3 banany,
1 szczypta soli,
1 jajko,
50 g masła
Dodaj gotowy rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - w razie potrzeby dodaj mąki - ciasto ma być gęste.
Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po około godzinie ponownie zagnieć ciasto, wyjmij je na wysypany mąką blat i jeśli trzeba to daj trochę mąki i ponownie zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości około 50 cm na 30 cm.
Posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem i posyp obficie cukrem zmieszanym z cynamonem.
50 g masła,
100 g cukru trzcinowego,
2 łyżeczki cynamonu
Dłuższy bok podziel na 6 mniej więcej równych części i potnij na paski (powinny wyjść paski o długości 30 cm i szerokości około 10 cm).
Ułóż paski jeden na drugim i ponownie potnij całość na 6 kawałków.
Formę keksową o długości 27-30 cm wysmaruj tłuszczem, albo wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej kawałki pokrojonego ciasta.
Przykryj foremkę ręcznikiem i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie upiecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Możesz też ciasto dodatkowo polać lukrem przygotowanym ze zmieszania cukru pudru z odrobiną mleka.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!