Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Mississippi mud cake
Wypieki Beaty
Przepyszne, mocno czekoladowe i kremowe ciasto rodem z USA
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
Czas wykonania
55
minut
4
godz
Czas całkowity
5
godz
35
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
15
Wyposażenie
Tortownica o średnicy około 24 cm.
Składniki
spód z ciasteczek:
około 450
g
ciasteczek
w typie oreo
80
g
masła
ciasto czekoladowe:
55
g
masła
200
g
gorzkiej czekolady
3
łyżki
kawy rozpuszczalnej
1/4
szklanki
gorącej wody
- do kawy
1/4
łyżeczki
soli
1
łyżka
ekstraktu z wanilii
6
dużych jajek
(żółtka i białka oddzielnie)
1
szklanka
cukru
pudding czekoladowy:
3/4
szklanki
cukru
0,5
szklanki
gorzkiego kakao
1/4
szklanki
mąki ziemniaczanej
1/4
łyżeczki
soli
4
duże żółtka
2,5
szklanki
mleka
40
g
masła
2
łyżeczki
ekstraktu z wanilii
100
g
gorzkiej czekolady
bita śmietana:
250
ml
śmietany kremówki
(użyłam 30 %)
2
łyżki
cukru pudru
125
g
serka mascarpone
(opcjonalnie)
Instrukcja
spód:
Ciasteczka zmiksuj blenderem, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
Ciasteczkami wyklej dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm (boki wylep wysokie).
Schłódź spód przez około 10 minut w lodówce, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
Popiecz spód przez około 10 minut, a następnie ostudź.
Temperaturę zwiększ do 160 stopni.
ciasto czekoladowe:
Kawę rozpuszczalną zalej gorącą wodą, dodaj sól i wanilię, odstaw do wystudzenia.
Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej - ostaw do przestudzenia.
Zmiksuj żółtka z połową cukru - żółtka mają zrobić się blade i puszyste.
Dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj, dodaj kawę i zmiksuj.
W drugiej misce zmiksuj białka, do ubitych dodaj po trochu pozostały cukier i miksuj, aż białka będą białe, gęste i lśniące.
Dodaj porcjami biało do masy czekoladowej, delikatnie mieszaj.
Przełóż masę na podpieczony spód.
Piecz przez około 40-45 minut - ciasto na środku może wydawać się niedopieczone, ale tak ma być.
Ciasto ostudź, a następnie schłódź w lodówce przez noc.
pudding czekoladowy:
Zmieszaj razem cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i sól, dodaj trochę mleka i żółtka i dokładnie wymieszaj.
Pozostałe mleko zagotuj, zanim mleko zacznie wrzeć wlej do niego mieszaninę i energicznie mieszaj, aż zrobi się budyń.
Czekoladę połam na kawałki rozpuść w kąpieli wodnej w masłem.
Rozpuszczoną czekoladę dodaj do gorącego budyniu i dokładnie wymieszaj.
Odczekaj 15 minut, a następnie przykryj wierzch budyniu kawałkiem folii spożywczej.
Schłódź przez noc w lodówce.
wykończenie:
Po schłodzeniu nałóż pudding na czekoladowe ciasto.
Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i serek mascarpone (jeśli chcesz).
Ubitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta.
Słowa kluczowe
czekoalda, gorzka czekolada, kakao, kremówka, mascarpone
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!