Posiekaj razem mąkę, sól, proszek do pieczenia i masło - tak aby utworzyła się kruszonka.
300 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 230 g masła
Dodaj śmietanę i zagnieć ciasto - na początku będzie się "mazać" - w razie konieczności możesz dosypać odrobinę mąki.
100 g śmietany
Rozwałkuj ciasto na długi placek, złóż jeden bok do środka (wzdłuż dłuższego boku) i przykryj drugim końcem ciasta, ponownie rozwałkuj i powtórz czynność ze składaniem.
Ponownie rozwałkuj ciasto, złóż, owiń w folię spożywczą i schłodź przez przynajmniej pół godziny.
W tym czasie przygotuj nadzienie.
Jak zrobić nadzienie z jabłek do ciasteczek
Obrane jabłka pokrój w drobną kostkę.
ok 200 g jabłek
Zmieszaj je z sokiem z cytryny, dodaj mąkę, cukier oraz cynamon.
2 łyżeczki soku z cytryny, 0,5 łyżeczki cynamonu, 50 g cukru, 2 łyżeczki mąki pszennej
Cukierki posiekaj.
ok 8 sztuk krówek
Ciasteczka z jabłkami wykonanie
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj (ja to robiłam po kawałku).
Szklanką lub foremką wycinaj ciastka, na wierzchu ciastka ułóż trochę jabłek i połóż trochę posiekanych cukierków (możesz je dodatkowo posypać solą).
Przykryj ciastko drugim kawałkiem ciasta i dokładnie zlep brzegi.
Posmaruj ciasto jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody, natnij w kilku miejscach i posyp cukrem.
Piecz w 225 stopniach (góra/dół) przez około 15 minut.