Co powiecie na lekkie, kruche ciasteczka z jabłkami i toffi?
Mam nadzieję, że zdjęcia wyglądają zachęcająco i sami wypróbujecie ten przepis, bo na prawdę nie jest trudny :)
Ciasto kruche przypomina trochę ciasto pół francuskie (a to za sprawą wałkowania ciasta „na kopertę”), a wypełnione jest pokrojonymi jabłkami i krówkami (niektóre krówki posypałam odrobiną soli, aby uzyskać solony karmel).
Dzięki temu mamy całe bogactwo smaków w niewielkim ciasteczku :)
Z tej porcji otrzymacie około 2 blachy ciastek – wystarczy dla każdego :D

Ciasteczka z jabłkami
Składniki
kruche ciasto:
nadzienie:
- około 200 g jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki
- około 8 krówek lub miękkich cukierków toffi
- jajko - do posmarowania ciastek
- cukier do oprószenia ciastek
Instrukcja
ciasto:
- Posiekaj razem mąkę, sól, proszek do pieczenia i masło - tak aby utworzyła się kruszonka.
- Dodaj śmietanę i zagnieć ciasto - na początku będzie się "mazać" - w razie konieczności możesz dosypać odrobinę mąki.
- Rozwałkuj ciasto na długi placek, złóż jeden bok do środka (wzdłuż dłuższego boku) i przykryj drugim końcem ciasta, ponownie rozwałkuj i powtórz czynność ze składaniem.
- Ponownie rozwałkuj ciasto, złóż, owiń w folię spożywczą i schłódź przez przynajmniej pół godziny.
- W tym czasie przygotuj nadzienie.
nadzienie:
- Obrane jabłka pokrój w drobną kostkę.
- Zmieszaj je z sokiem z cytryny, dodaj mąkę, cukier oraz cynamon.
- Cukierki posiekaj.
wykończenie:
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj (ja to robiłam po kawałku).
- Szklanką lub foremką wycinaj ciastka, na wierzchu ciastka ułóż trochę jabłek i połóż trochę posiekanych cukierków (możesz je dodatkowo posypać solą).
- Przykryj ciastko drugim kawałkiem ciasta i dokładnie zlep brzegi.
- Posmaruj ciasto jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody, natnij w kilku miejscach i posyp cukrem.
- Piecz w 225 stopniach przez około 15 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Źródło przepisu.