ciasteczka z jabłkami

Co powiecie na lekkie, kruche ciasteczka z jabłkami i toffi?

Mam nadzieję, że zdjęcia wyglądają zachęcająco i sami wypróbujecie ten przepis, bo na prawdę nie jest trudny :)

Ciasto kruche przypomina trochę ciasto pół francuskie (a to za sprawą wałkowania ciasta „na kopertę”), a wypełnione jest pokrojonymi jabłkami i krówkami (niektóre krówki posypałam odrobiną soli, aby uzyskać solony karmel).

Dzięki temu mamy całe bogactwo smaków w niewielkim ciasteczku :)

Z tej porcji otrzymacie około 2 blachy ciastek – wystarczy dla każdego :D

ciasteczka z jabłkami

ciasteczka z jabłkami

ciasteczka z jabłkami_6

ciasteczka z jabłkami

Ciasteczka z jabłkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

kruche ciasto:

  • 300 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 g masła
  • 100 g śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego (użyłam jogurt)

nadzienie:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Posiekaj razem mąkę, sól, proszek do pieczenia i masło - tak aby utworzyła się kruszonka.
  • Dodaj śmietanę i zagnieć ciasto - na początku będzie się "mazać" - w razie konieczności możesz dosypać odrobinę mąki.
  • Rozwałkuj ciasto na długi placek, złóż jeden bok do środka (wzdłuż dłuższego boku) i przykryj drugim końcem ciasta, ponownie rozwałkuj i powtórz czynność ze składaniem.
  • Ponownie rozwałkuj ciasto, złóż, owiń w folię spożywczą i schłódź przez przynajmniej pół godziny.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie.

nadzienie:

  • Obrane jabłka pokrój w drobną kostkę.
  • Zmieszaj je z sokiem z cytryny, dodaj mąkę, cukier oraz cynamon.
  • Cukierki posiekaj.

wykończenie:

  • Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj (ja to robiłam po kawałku).
  • Szklanką lub foremką wycinaj ciastka, na wierzchu ciastka ułóż trochę jabłek i połóż trochę posiekanych cukierków (możesz je dodatkowo posypać solą).
  • Przykryj ciastko drugim kawałkiem ciasta i dokładnie zlep brzegi.
  • Posmaruj ciasto jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody, natnij w kilku miejscach i posyp cukrem.
  • Piecz w 225 stopniach przez około 15 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Źródło przepisu.