Przepis na kruche ciastka marchewkowe

Mam dla Was coś zdrowego, a do tego smacznego :)

Na dodatek – z warzywami :)

Zapraszam na ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi – fajnie chrupiące z wierzchu, lekko miękkie  w środku.

Moim dzieciom (i mi) bardzo zasmakowały i nawet nie domyśliły się, że w środku zjadają marchewkę :)

Te ciasteczka, to gratka dla wszystkich niejadków – mają fajny lekko pomarańczowy kolor, pachną cynamonem i są przede wszystkim upieczone w domu, ze znanych składników.

Ja i moje dzieci jedliśmy je same, ale można te również przełożyć ulubionym dżemem owocowym i jeść jak markizy.

Z przepisu dostaniecie blachę upieczonych „na ciasno” ciasteczek.

Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasteczka, szczególnie polecam wam ciasteczka owsiane z kawałkami czekolady i orzechami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.84 z 6 ocen
Postaw mi kawę

ciasteczka marchewkowe_1

ciasteczka marchewkowe_3

ciasteczka marchewkowe_7

ciasteczka marchewkowe_6

Ciasteczka marchewkowe przepis

ciasteczka marchewkowe 4

Ciasteczka marchewkowe

Wypieki Beaty
Przepis na kruche ciastka owsiane z marchewką.
4.84 z 6 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 1 blacha

Składniki

Instrukcja
 

  • W dużej misce umieść wszystkie składniki (masło w kawałkach) i szybko zagnieć ciasto.
    100 g marchewki, 150 g mąki pszennej, 40 g płatków owsianych, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 90 g cukru trzcinowego, 120 g masła, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Schowaj ciasto na godzinę do lodówki.
  • Po schłodzeniu ponownie zagnieć ciasto, rozwałkuj na blacie podsypanym mąką (na grubość około 3-5 mm).
  • Radełkiem lub ostrym nożem pokrój ciasto na kwadraciki/prostokąciki.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 15 minut - do zrumienienia.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!