Mam dla Was coś zdrowego, a do tego smacznego :)
Na dodatek – z warzywami :)
Zapraszam na ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi – fajnie chrupiące z wierzchu, lekko miękkie w środku.
Moim dzieciom (i mi) bardzo zasmakowały i nawet nie domyśliły się, że w środku zjadają marchewkę :)
Te ciasteczka, to gratka dla wszystkich niejadków – mają fajny lekko pomarańczowy kolor, pachną cynamonem i są przede wszystkim upieczone w domu, ze znanych składników.
Ja i moje dzieci jedliśmy je same, ale można te również przełożyć ulubionym dżemem owocowym i jeść jak markizy.
Z przepisu dostaniecie blachę upieczonych „na ciasno” ciasteczek.
Ciasteczka marchewkowe
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
- 100 g marchewki startej na drobnych oczkach i odciśniętej z soku
- 150 g mąki
- 40 g płatków owsianych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g cukru trzcinowego
- 120 g masła
- pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie
- W dużej misce umieść wszystkie składniki (masło w kawałkach) i szybko zagnieć ciasto.
- Schowaj ciasto na godzinę do lodówki.
- Po schłodzeniu ponownie zagnieć ciasto, rozwałkuj na blacie podsypanym mąką (na grubość około 3-5 mm).
- Radełkiem lub ostrym nożem pokrój ciasto na kwadraciki/prostokąciki.
- Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut - do zrumienienia.
- Po upieczeniu ostudź.
Jaka mąka jest najlepsza?
Ja użyłam zwykłą pszenną, ale pewnie możesz poeksperymentować z innymi mąkami :)
[…] Ciasteczka marchewkowe […]
Hej, jestem w trakcie ☺niestety nie moge zagniesc ciasta, co robic? :(
A czemu nie możesz go zagnieść? Czy wszystko dałaś? Jeśli wszystko, a ciasto się nie klei, to dodaj trochę zimnej wody, albo np. śmietany (takiej kwaśnej).
Wczoraj wypróbowałam przepis z moim 4-letnim pomocnikiem, który nie przepada za marchewką jednakże ciasteczka określił jako „przepyszne” i mogę się w pełni zgodzić z jego opinią. Polecam
super, bardzo się cieszę :)
cos zdrowego i dobrego :)