Jak zrobić ciasto drwala z jabłkami wiórkami kokosowymi
Daktyle posiekaj na mniejsze kawałki, jabłka obierz i pokrój w kostkę - umieść wszystko w misce, zasyp sodą oczyszczoną, zalej wrzątkiem, zamieszaj i odstaw na około 10 minut.
200 g daktyli, 2 jabłka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 250 ml wrzącej wody
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
125 g masła, 100 g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodaj jajko - krótko zmiksuj.
1 jajko
Dodawaj po trochu mąkę i miksuj do połączenia.
225 g mąki pszennej
Na koniec dodaj przecedzone daktyle i jabłka - wymieszaj łyżką.
Przełóż do przygotowanej formy.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 45 minut.
Przygotuj kokosową polewę - masło, cukier i mleko podgrzej w rondelku, dodaj wiórki kokosowe.
50 g cukru trzcinowego, 125 ml mleka, 60 g masła, 50 g wiórek kokosowych
Polewę wylej na ciasto i podpiecz całość przez kolejne 20 minut.