200gzimnego masła pokrojonego w małe kawałki albo startego na tarce na grubych oczkach(ja tak właśnie starłam masło, wtedy zagniecenie ciasta zajęło dosłownie minutkę)
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto - jeśli będziesz mieć problem z jego uformowaniem, to dodaj 1-2 łyżki bardzo zimnej wody.
Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i schłódź przez około 30-60 minut (możesz je przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, wtedy wyjmij je około 15 minut wcześniej przez pieczeniem).
masa serowa:
Serek mascarpone zmiksuj krótko z żółtkami i cukrem.
Białka ubij na sztywno, porcjami dodaj do serka i delikatnie wymieszaj.
wykończenie:
Kruche ciasto rozwałkuj na wielkość foremki (takiej około 26 cm średnicy) i wylep nim dno i boki foremki - nadmiar ciasta odkrój (możesz z niego wykroić foremką listki i udekorować nimi brzegi tarty).
Ciasto nakłuj widelcem, a następnie podpiecz w 200 stopniach przez 10 minut.
Na podpieczony spód wylej masę serową i ułóż przekrojone na pół, wydrążone i nacięte gruszki.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni i piecz tartę przez około 40 minut.