trochę tartego parmezanu lub oscypka do posypania przed podaniem
Instrukcja
ciasto:
Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
Po wyrośnięciu, ciasto ponownie zagnieć, blat posyp mąką i rozwałkuj ciasto na jeden duży placek, lub dwa mniejsze.
sos awokado:
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do malaksera.
Dodaj liście bazylii, czosnek i sok z cytryny - zmiksuj razem, na koniec dodaj oliwę i zmiksuj.
Przypraw do smaku.
wykończenie:
Rozwałkowane ciasto posmaruj sosem z awokado.
Posyp pokruszonym serem pleśniowym i obłóż pomidorkami.
Wstaw pizzę do mocno nagrzanego piekarnika (ja piekę na minimalnej temperaturze 250 stopni - grzanie od dołu - zwykle temperatura dochodzi nawet do 280 stopni).
Piecz aż brzegi ciasta się zrumienią i urosną.
Przed podaniem posyp tartym parmezanem lub oscypkiem.
Notatki
Pizzę należy piec w bardzo wysokiej temperaturze. Możecie do pieczenia użyć specjalny kamień - wtedy piekarnik należy włączyć wcześniej i rozgrzać mocno kamień. Jeśli nie macie kamienia, to piekarnik nagrzewajcie razem z włożoną blachą - wtedy pizza będzie gotowa w około 15 minut, ciasto, a ciasto będzie bardzo chrupiące :)