Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Pomarańczowe ciasto ze śliwkami
Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto ze śliwkami na likierze pomarańczowym.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
40
minut
Czas całkowity
1
godz
10
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
1,5
szklanki
mąki pszennej
- przesianej przez sito - 225 g
3/4
szklanki
cukru
- 150 g
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
jajka
- rozmiar L - roztrzepane
1/4
szklanki
mleka
1/4
szklanki
likieru pomarańczowego
(ewentualnie soku pomarańczowego_
120
ml
oleju
50
g
kandyzowanej skórki pomarańczowej
około 250
g
śliwek
(mniej więcej 8 sporych sztuk)
lukier:
0,5
szklanki
cukru pudru
około 5
łyżeczek
likieru pomarańczowego
(lub soku pomarańczowego/mleka)
1
garść
płatków migdałowych
do posypania
Instrukcja
W dużej misie umieść suche składniki.
1,5 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki (również jajka).
2 jajka,
1/4 szklanki mleka,
1/4 szklanki likieru pomarańczowego,
120 ml oleju
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj, dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy około 22 cm.
Na wierzchu ułóż przekrojone na pół śliwki (skórką do dołu).
około 250 g śliwek
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Aby przygotować lukier zmieszaj cukier puder z likierem (dodawaj go stopniowo).
0,5 szklanki cukru pudru,
około 5 łyżeczek likieru pomarańczowego
Posmaruj lukrem ciasto, posyp płatkami migdałowymi.
1 garść płatków migdałowych
Słowa kluczowe
ciasto pomarańczowe ze śliwkami, ciasto ze śliwkami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!