Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej mlekiem i zamieszaj.
2 łyżki cukru, 15 g drożdży, 100 ml mleka
Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
W dużej misce umieść mąkę, jajko i rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
200 g mąki, 1 jajko, 1 łyżka masła
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-60 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na wielkość foremki (użyłam taką o średnicy 26 cm).
Foremkę posmaruj masłem i wysyp mąką.
Wylep ciastem dno i boki formy.
masa twarogowa:
W misce zmiksuj twaróg, żółtka, mąkę i cukier.
250 g twarogu sernikowego, 2 łyżki mąki pszennej, 2 żółtka, 100 g cukru
Białka zmiksuj aż będą sztywne, dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
2 białka
Wyłóż masę na spód drożdżowy.
Na wierzch wysyp około 1/3 jagód.
200 g jagód
Wstaw foremkę z ciastem do piekarnika i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut (tarta będzie mocno rosnąć, ale potem masa twarogowa opadnie).
Tartę ostudź, na wierzch wyłóż pozostałe jagody.
Możesz też dodać bitą śmietanę.
Słowa kluczowe ciasto dla dzieci, ciasto do kawy, ciasto na grill, ciasto na grilla, ciasto na piknik, ciasto na weekend, ciasto z jagodami i twarogiem, ciasto z owocami, jak zrobić ciasto drożdżowe, proste ciasto, proste ciasto drożdżowe, puszyste ciasto drożdżowe