Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej mlekiem i zamieszaj.
2 łyżki cukru, 15 g drożdży, 100 ml mleka
Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
W dużej misce umieść mąkę, jajko i rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
200 g mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka masła
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-60 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na wielkość foremki (użyłam taką o średnicy 26 cm).
Foremkę posmaruj masłem i wysyp mąką.
Wylep ciastem dno i boki formy.
Jak zrobić nadzienie do tarty
W misce zmiksuj twaróg, żółtka, mąkę i cukier.
250 g twarogu sernikowego, 2 łyżki mąki pszennej, 2 żółtka, 100 g cukru
Białka zmiksuj aż będą sztywne, dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
2 białka
Wyłóż masę na spód drożdżowy.
Na wierzch wysyp około 1/3 jagód.
200 g jagód
Wstaw foremkę z ciastem do piekarnika i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut (tarta będzie mocno rosnąć, ale potem masa twarogowa opadnie).