Tarta drożdżowa z jagodami
Nie wiem, jak u Was, ale u mnie na ryneczku już jest sporo jagód :)
Można zatem otworzyć sezon na ciasta z jagodami i wszelkie jagodzianki :)
W tym roku na pierwszy ogień poszła u mnie tarta drożdżowa z jagodami i masą serową – jagody dodałam do masy twarogowej do pieczenia, a potem dodatkowo posypałam nimi jeszcze wierzch ciasta (w końcu jagód nigdy za wiele – szczególnie w towarzystwie borówek i truskawek).
Ciasto wyszło bardzo smaczne i lekkie – ze względu na ciasto drożdżowe najlepiej zjeść je szybko, ale myślę, że nie będziecie mieli z tym żadnych problemów :)
Możecie dodać jeszcze na koniec łyżkę bitej śmietany, a wtedy to już będziecie w raju :)
Jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na ciasta z jagodami i jagodzianki, to zajrzyjcie tutaj.

Tarta drożdżowa z jagodami
Składniki
ciasto:
- 200 g przesianej mąki
- 2 czubate łyżki cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- czubata łyżka masła (trzeba je rozpuścić)
masa twarogowa:
- 250 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 100 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 200 g jagód
Instrukcja
ciasto:
- Drożdże rozkrusz, zasyp łyżką cukru, zalej mlekiem i zamieszaj.
- Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
- W dużej misce umieść mąkę, pozostały cukier, jajko i rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-60 minut.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na wielkość foremki (użyłam taką o średnicy 26 cm).
- Foremkę posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Wylep ciastem dno i boki formy.
masa twarogowa:
- W misce zmiksuj twaróg, żółtka, mąkę i cukier.
- Białka zmiksuj aż będą sztywne, dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż masę na spód drożdżowy.
- Na wierzch wysyp około 1/3 jagód.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut (tarta będzie mocno rosnąć, ale potem masa twarogowa opadnie).
- Tartę ostudź, na wierzch wyłóż pozostałe jagody.
- Możesz też dodać bitą śmietanę.
Przepis pochodzi z gazety Moje Gotowanie Ciasta na lato wydanie 5/2014 – podaję z moimi zmianami.
[…] Was również do wypróbowania przepisu na ciasto drożdżowe z serem i jagodami albo na malinowy sernik na spodzie brownie […]
Wygląda bajecznie z tymi wszystkimi owocami :)
Dzięki :)
Bardzo dobre wykonanie. Dla łasuchów można jeszcze do tego dodać bitą śmietanę i będzie jeszcze pyszniej. Ale z uwagi na lato i możliwość pokazania brzuszka na plaży ubijanie jej tylko na własną odpowiedzialność:)
:)