Przepis na drożdżową tartę z jagodami i twarogiem

Nie wiem, jak u Was, ale u mnie na ryneczku już jest sporo jagód :)

Można zatem otworzyć sezon na ciasta z jagodami i wszelkie jagodzianki :)

W tym roku  na pierwszy ogień poszła u mnie tarta drożdżowa z jagodami i masą serową – jagody dodałam do masy twarogowej do pieczenia, a potem dodatkowo posypałam nimi jeszcze wierzch ciasta (w końcu jagód nigdy za wiele – szczególnie w towarzystwie borówek i truskawek).

Ciasto wyszło bardzo smaczne i lekkie – ze względu na ciasto drożdżowe najlepiej zjeść je szybko, ale myślę, że nie będziecie mieli z tym żadnych problemów :)

Możecie dodać jeszcze na koniec łyżkę bitej śmietany, a wtedy to już będziecie w raju :)

Jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na ciasta z jagodami i jagodzianki, to zajrzyjcie do moich przepisów z jagodami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

tarta drożdżowa z jagodami

tarta drożdżowa z jagodami

drożdżówka z jagodami

tarta drożdżowa z jagodami

tarta drożdżowa z jagodami i twarogiem

Tarta drożdżowa z jagodami przepis

tarta drożdżowa z jagodami 8

Tarta drożdżowa z jagodami

Wypieki Beaty
Przepis na drożdżową tartę z twarogiem i jagodami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Wyposażenie

  • Foremka do pieczenia o średnicy około 26 cm.

Składniki

ciasto:

masa twarogowa:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem, zalej mlekiem i zamieszaj.
    2 łyżki cukru, 15 g drożdży, 100 ml mleka
  • Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  • W dużej misce umieść mąkę, jajko i rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    200 g mąki, 1 jajko, 1 łyżka masła
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-60 minut.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na wielkość foremki (użyłam taką o średnicy 26 cm).
  • Foremkę posmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Wylep ciastem dno i boki formy.

masa twarogowa:

  • W misce zmiksuj twaróg, żółtka, mąkę i cukier.
    250 g twarogu sernikowego, 2 łyżki mąki pszennej, 2 żółtka, 100 g cukru
  • Białka zmiksuj aż będą sztywne, dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
    2 białka
  • Wyłóż masę na spód drożdżowy.
  • Na wierzch wysyp około 1/3 jagód.
    200 g jagód
  • Wstaw foremkę z ciastem do piekarnika i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut (tarta będzie mocno rosnąć, ale potem masa twarogowa opadnie).
  • Tartę ostudź, na wierzch wyłóż pozostałe jagody.
  • Możesz też dodać bitą śmietanę.
Słowa kluczowe ciasto dla dzieci, ciasto do kawy, ciasto na grill, ciasto na grilla, ciasto na piknik, ciasto na weekend, ciasto z jagodami i twarogiem, ciasto z owocami, jak zrobić ciasto drożdżowe, proste ciasto, proste ciasto drożdżowe, puszyste ciasto drożdżowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi z gazety Moje Gotowanie Ciasta na lato  wydanie 5/2014 – podaję z moimi zmianami.