Tarta drożdżowa z jagodami

Nie wiem, jak u Was, ale u mnie na ryneczku już jest sporo jagód :)

Można zatem otworzyć sezon na ciasta z jagodami i wszelkie jagodzianki :)

W tym roku  na pierwszy ogień poszła u mnie tarta drożdżowa z jagodami i masą serową – jagody dodałam do masy twarogowej do pieczenia, a potem dodatkowo posypałam nimi jeszcze wierzch ciasta (w końcu jagód nigdy za wiele – szczególnie w towarzystwie borówek i truskawek).

Ciasto wyszło bardzo smaczne i lekkie – ze względu na ciasto drożdżowe najlepiej zjeść je szybko, ale myślę, że nie będziecie mieli z tym żadnych problemów :)

Możecie dodać jeszcze na koniec łyżkę bitej śmietany, a wtedy to już będziecie w raju :)

Jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na ciasta z jagodami i jagodzianki, to zajrzyjcie tutaj.

 

tarta drożdżowa z jagodami

tarta drożdżowa z jagodami

drożdżówka z jagodami

tarta drożdżowa z jagodami

tarta drożdżowa z jagodami i twarogiem

 

Tarta drożdżowa z jagodami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

masa twarogowa:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżką cukru, zalej mlekiem i zamieszaj.
  • Naczynie z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  • W dużej misce umieść mąkę, pozostały cukier, jajko i rozpuszczone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-60 minut.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na wielkość foremki (użyłam taką o średnicy 26 cm).
  • Foremkę posmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Wylep ciastem dno i boki formy.

masa twarogowa:

  • W misce zmiksuj twaróg, żółtka, mąkę i cukier.
  • Białka zmiksuj aż będą sztywne, dodaj do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
  • Wyłóż masę na spód drożdżowy.
  • Na wierzch wysyp około 1/3 jagód.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut (tarta będzie mocno rosnąć, ale potem masa twarogowa opadnie).
  • Tartę ostudź, na wierzch wyłóż pozostałe jagody.
  • Możesz też dodać bitą śmietanę.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi z gazety Moje Gotowanie Ciasta na lato  wydanie 5/2014 – podaję z moimi zmianami.